Błoga kuchnia - kilka.pdf

(30 KB) Pobierz
9052617 UNPDF
Należy pamiętać, że:
Młoda kapusta ma to do siebie, że jej objętość podczas gotowania poważnie się
zmniejsza. Jeśli surowej, poszatkowanej mamy cały garnek, to po ugotowaniu będzie
tego o połowę mniej. W związku z tym na bigosik potrzebujemy:
3 główki kapusty / na 3 osobową rodzinę, która uwielbia bigosik/
około 25dkg boczku wędzonego
2 kwaskawe jabłka
1 marchewka /duża/
duży pęczek świeżego koperku
2-3 łyżki oleju
przyprawy: wegeta, kminek /sporo/, sok z cytryny, cukier, pieprz ziołowy i czarny.
Jak zrobić bigosik?
Szatkujemy kapustę, marchewkę trzemy na tarce jarzynowej – przesypujemy to wegetą /
pod wpływem soli kapusta się trochę „skurczy”./
Wkładamy ją do dużego garnka i zalewamy 2 szklankami wrzącej wody. Przykrywamy i
„dusimy”, aż kapusty „ubędzie”.
Na patelni zesmażamy skwareczki z boczku. Dodajemy razem z olejem do kapusty.
„Dusimy” kapustę jeszcze chwilę i dodajemy obrane i pokrojone na drobne kawałki
jabłka.
Kiedy jabłka zmiękną, przyprawiamy wg uznania – bigosik powinien być słodko-kwaśny.
Świeży koperek dodajemy na samym końcu.
Ponieważ kapusta jest młoda, czas gotowania bigosiku około 45 min, no do godziny.
Naprawdę pycha!
Wklepała - mada
2002-05-19 10:30:52
skomentuj (3)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin