Pstrąg z pieczarkami.doc

(21 KB) Pobierz
Udka z papryką i szczypiorkiem

 

 

Pstrąg z pieczarkami

EDIPRESSE



 

Składniki:
- 4 pstrągi
- 30 dag pieczarek
- 8 małych cebulek
- po pęczku natki i szczypiorku
- 1 szklanka śmietanki
- 1 jajko
- 20 dag boczku
- 4 jabłka
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- sok z cytryny
- imbir
- sól
- pieprz
- 5 dag masła

Pstrągi sprawić, dokładnie umyć na zewnątrz i w środku, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem, odstawić w chłodne miejsce.

Podsmażyć na maśle obraną i posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki, wymieszać z natką, dodać jajko roztrzepane z 3 łyżkami śmietanki, przyprawić do smaku.

Ryby osączyć z sosu, który puściły, ułożyć na dużej desce do krojenia lub kuchennym blacie, małą łyżeczką starannie napełnić przygotowanym farszem.

Owinąć plasterkami boczku, związać, ułożyć na pokrojonych jabłkach, podlać winem, piec 25 min w 190°C, sos wymieszać z resztą śmietanki i masła.
 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin