Pstrąg z pieczarkami
EDIPRESSE
Składniki:- 4 pstrągi - 30 dag pieczarek - 8 małych cebulek - po pęczku natki i szczypiorku - 1 szklanka śmietanki - 1 jajko - 20 dag boczku - 4 jabłka - 1 szklanka białego wytrawnego wina - sok z cytryny - imbir - sól - pieprz - 5 dag masła Pstrągi sprawić, dokładnie umyć na zewnątrz i w środku, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem, odstawić w chłodne miejsce.Podsmażyć na maśle obraną i posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki, wymieszać z natką, dodać jajko roztrzepane z 3 łyżkami śmietanki, przyprawić do smaku.Ryby osączyć z sosu, który puściły, ułożyć na dużej desce do krojenia lub kuchennym blacie, małą łyżeczką starannie napełnić przygotowanym farszem.Owinąć plasterkami boczku, związać, ułożyć na pokrojonych jabłkach, podlać winem, piec 25 min w 190°C, sos wymieszać z resztą śmietanki i masła.
emikra8