Likier pomaranczowo kawowyZestaw na 1 litr likieru.1 pomarancza,350 g cukru,250 ml wody,40 g kawy w ziarnach,500 ml spirytusu o mocy 95ż.1. Pomarancze sparzyc goraca woda, osuszyc. Ostrym koncem noza zrobic w pomaranczy kilkadziesiat naciec. W naciecia wlozyc ziarnka kawy. Pomarancze nadziana kawa umiescic w sloju.2. Zagotowac wode i rozpuscic w niej cukier. Do cieplego roztworu cukru wlacspirytus.3. Pomarancze zalac spirytusem z cukrem i odstawic na 6 tygodni do macerowania.4. Zlac nalew znad pomaranczy, przefiltrowac przez bibule i przelac do butelek.Odstawic na 3 miesiace.- Dla latwiejszego zapamietania przepisu przekazywany jest on w nastepujacejformie: 1 pomarancze, 40 ziaren kawy i 40 kostek cukru zalac 500 ml spirytusu.
emikra8