Zintegrowany rozkład materiału do klasy pierwszej
do podręcznika Odkrywam siebie. Ja i moja szkoła
SEMESTR II
LUTY
BLOK 1. Kuchenny bon ton (17 godz. i 1 godz. zajęć komputerowych)
Dzień 1. Jak należy zachowywać się przy stole?
Rodzaj edukacji
Kolejny numer
Temat i zadania
społeczna
15½
1. Rozmowa o kulturze i sposobach spożywania posiłków na podstawie doświadczenia dzieci i opowiadania Grzegorza Kasdepke Zachowanie przy stole.
– Kształcenie umiejętności wypowiadania się i słuchania wypowiedzi innych.
– Wzbogacenie słownictwa dzieci o wyrazy związane z posiłkami.
– Rozmowa o zachowania się przy stole podczas spożywania posiłków.
plastyczna
21
2. Składanka techniką origiami – kubek.
– Składanie i zaginanie papieru według podanej instrukcji.
polonistyczna
92
3. Rozmowa o zwykłych rzeczach w poetyckiej formie na podstawie wiersza Anny Rżysko-Jamrozik W kuchni. Wprowadzenie liter g, G.
– Nazywanie czynności i rzeczy w języku potocznym
i poetyckim.
– Analiza i synteza słów z głoską g.
– Analiza i synteza wyrazów z literami g, G.
– Pisanie liter g, G.
– Ćwiczenia w czytaniu i pisaniu wyrazów z poznanymi literami.
wychowanie fizyczne
54½
4. Zabawy ruchowe (½ godz. – wplecione w przebieg zajęć).
– Zabawy ruchowe przy piosence Pychotka-smakotka.
– Zabawy naśladowcze.
Dzień 2. Dlaczego człowiek musi jeść?
93
1. Rozmowa na temat: Dlaczego człowiek musi jeść?
– Nazwy pór dnia.
– Nazwy posiłków spożywanych w ciągu dnia.
– Poznawanie nazw różnych potraw.
– Poznawanie skutków przejadania się i niedojadania.
– Różnicowanie głosek k – g.
– Ćwiczenia w czytaniu pisaniu wyrazów z poznanymi literami.
przyrodnicza
18½
2. Utrwalenie nazw jesiennych i zimowych miesięcy na podstawie fragmentu wiersza Apolinarego Nosalskiego
O dwunastu braciach.
– Poznanie zjawisk charakterystycznych dla lutego.
– Poznanie przysłów związanych z lutym.
– Utrwalenie nazw jesiennych i zimowych miesięcy.
matematyczna
74½
3. Dodawanie i odejmowanie w zakresie 6.
– Liczenie w zakresie 6 według podanego warunku.
– Dodawanie i odejmowanie w zakresie 6 z użyciem liczmanów.
– Układanie zadań tekstowych do podanych warunków.
55
– Zabawy przy piosence Pychotka-smakotka
– Zabawy rozwijające szybką reakcję na sygnał.
– Rzucanie i chwytanie piłki.
Dzień 3. O czym trzeba pamiętać, przyrządzając posiłki?
75½
1. Wprowadzenie liczby 7.
– Liczenie do 7 według podanego warunku.
– Wprowadzenie nazw kolejnych dni tygodnia.
– Wprowadzenie pojęć: przedwczoraj, wczoraj, dzisiaj, jutro, pojutrze.
94
2. Rozmowa o tym, na co ma wpływ sposób odżywiania się ludzi na podstawie wiersza Marka Bartkowicza Słodki kucharz i doświadczenia dzieci.
– Kształtowanie umiejętności wypowiadania się na podany temat.
– Poznanie zasad zdrowego odżywiania się.
– Zachęcanie do zdrowego odżywiania się.
– Rozmowa o pracy kucharza.
– Ćwiczenia w pisaniu z pamięci.
– Wyodrębnianie wyrazów w zdaniu.
– Poprawne zapisywanie zdań.
techniczna
19
3. Wykonanie deseru – galaretka z owocami.
– Zachęcanie do wykonywania prostych posiłków.
– Indywidualne wykonywanie deseru.
– Czytanie instrukcji.
55½
– Zabawy przy piosence Pychota-smakotka.
– Zabawy utrwalające znajomość kolejności dni tygodnia.
Dzień 4. Pychotka-smakotka
95
1. Rozmowa o wpływie ilości spożywanego pożywienia na zdrowie człowieka na podstawie wiersza Agnieszki Frączek Żarłoczne B. Wprowadzenie liter b, B.
– Dostrzeganie związku między ilością pożywienia a tuszą człowieka.
– Rozmowa o pracy dietetyka i wartościach kalorycznych pożywienia.
– Analiza i synteza słów z głoską b.
– Analiza i synteza wyrazów z literami b, B.
– Pisanie liter b, B.
muzyczna
2. Nauka piosenki Pychotka-smakotka.
– Ćwiczenia rytmiczne uwrażliwiające na zmiany dynamiki utworu.
– Nauka piosenki fragmentami metodą ze słuchu.
76½
3. Liczba 7 w aspekcie monetarnym i na zegarze.
– Porównywanie i porządkowanie liczb w zakresie 7.
– Liczenie pieniędzy w zakresie 7.
– Odczytywanie wskazań zegara.
56
– Biegi i skoki obunóż i jednonóż.
Dzień 5. Pomagam w kuchni
Kekos