Czosnek.pdf

(53 KB) Pobierz
47221917 UNPDF
Czosnek
Ze wszystkich roślin ma najwięcej fitoncydów, substancji lotnych
o właściwościach zwalczających bakterie (działa jak antybiotyk).
Dlatego często stosuje się go w leczeniu przeziębień, chorych
zatok, przewlekłych nieżytów oskrzeli, zaburzeń żołądkowych i
infekcji grzybiczych. Poza tym jest bardzo bogaty w składniki
mineralne (m.in. potas, wapń, magnez, żelazo). Czosnek jest
pomocny w obniżaniu poziomy cholesterolu i ciśnienia krwi,
rozpuszczaniu zakrzepów. Przyczynia się więc do zapobiegania
chorobom serca. Przypisuje mu się też właściwości
przeciwnowotworowe i odmładzające (zapobiega lub opóźnia
rozwój wielu chorób zwyrodnieniowych).
Domowy lek na katar i chore zatoki
Zgnieciony ząbek czosnku zmieszać z łyżeczką miodu i rozpuścić
w filiżance letniej wody z sokiem z cytryny. Pić 3 razy dziennie.
Kuracja przy przeziębieniu
Stosuje się ją przez 3 dni. Na kolację: kanapka posmarowana masłem czosnkowym (5
zmiażdżonych ząbków czosnku zmieszanych z masłem) i topionym serkiem. Do popicia
szklanka gorącego mleka z łyżką miodu, łyżeczką cynamonu, łyżeczką imbiru i odrobiną
startej gałki muszkatołowej, a przed snem napar z łyżki pyrosanu i soku malinowego.
Następnego dnia 5 razy po 20 kropli 10-proc. propolisu na łyżeczce cukru. I od kolacji
jeszcze 2 razy powtórzyć kurację.
47221917.001.png 47221917.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin