Czarny bez.pdf

(44 KB) Pobierz
47222071 UNPDF
Czarny bez
Właściwości lecznicze mają wszystkie jego części: kwiaty, owoce, młode liście, rdzeń
gałęzi, a także kora i korzeń (uwaga: owoce nie całkiem dojrzałe zawierają trujący kwas
pruski, ale nawet dojrzałych nie wolno jeść surowych).
W czerwcu kwitną krzewy czarnego bzu. Z jego kwiatów można przygotować doskonałe
domowe leki pomocne przy przeziębieniach, kaszlu, katarze i zaflegmieniu płuc.
Wykazują one silniejsze działanie od kwiatu lipy i w niewielkich dawkach można je
podawać również niemowlętom. Działają także moczopędnie, a dzięki dużej zawartości
rutyny uszczelniają ścianki naczyń włoskowatych, zapobiegając nadmiernej ich
kruchości. Pomagają też przy leczeniu astmy i reumatyzmu oraz dolegliwości oczu i
nerek.
Kwiaty czarnego bzu zbiera się w pełnym rozkwicie, ścinając całe kwiatostany. Można z
nich przygotować syrop lub lemoniadę, albo suszyć rozwieszone na sznurkach, a po
wysuszeniu oddzielić od szypułek i przechowywać w szczelnie zamkniętych
pojemnikach. Z suszonych kwiatów sporządza się odwary i napary.
Napar z suszonych kwiatów
Łyżkę suszonych kwiatów zalewamy szklanką wrzątku i parzymy 15 minut pod
przykryciem, a potem odcedzamy. Pijemy przy przeziębieniach i grypie, w dowolnych
porcjach. Naparu można też używać do płukania ust i gardła albo do przemywania
spojówek oczu, można również stosować go do inhalacji przy przewlekłych nieżytach
dróg oddechowych i uporczywym kaszlu.
Syrop ze świeżych kwiatów
25 baldachów świeżo rozkwitłych kwiatów zalewamy 2 litrami wody. Po 48 godzinach
odcedzamy na sicie, do płynu dodajemy 2 kg cukru, przegotowujemy i zlewamy do
butelek. Tak przyrządzony syrop pijemy przy przeziębieniach.
Lemoniada ze świeżych kwiatów
1
 
30-50 kwiatostanów i 3 obrane cytryny podzielone na cząstki zalewamy wodą w
kamiennym garnku i pozostawiamy na 24 godziny. Następnie odcedzamy, dodajemy 1
kg cukru i sok z jednej cytryny, dokładnie mieszamy i ponownie pozostawiamy na 24
godziny. W tym czasie powinien nastąpić słaby proces fermentacyjny, po którym napój
jest gotowy. ma odświeżający smak i znakomicie gasi pragnienie. Napój można zlać do
butelek i przechowywać w piwnicy. Po 3-4 tygodniach wytwarza się pewna ilość
dwutlenku węgla i lemoniada, dobrze oziębiona, musuje po otwarciu butelki jak szampan.
2
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin