Kohersen_06_surowki.pdf

(792 KB) Pobierz
untitled
surówki
6
413632434.010.png 413632434.011.png
surówki 6
Czerwona kapusta pikantna
500 g czerwonej kapusty
100 g marchwi
100 g cebuli
100 g pietruszki
50 g selera
70 g oliwy
20 g cukru
1 goździk
sok z jednej cytryny
1 ł/s musztardy
½ ł/h pieprzu
1 ł/h soli
Wykonanie:
Do naczynia miksującego na wirujące noże wrzucić cebulę, miksować przez 15 s,
z prędkością 5. Dodać marchew, seler, pietruszkę i kawałki czerwonej kapusty,
rozdrobnić za pomocą łopatki, miksując przez 30 s, z prędkością 6. Przełożyć do
innego naczynia. Założyć motylek, wrzucić do naczynia miksującego rozdrobnione
warzywa, wlać oliwę, zaprogramować czas 15 min, temp. 100ºC, prędkość 2.
Po ugotowaniu dodać musztardę, cukier, sok z cytryny, pieprz, sól, mieszać przez
15 s, z prędkością 3.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
100 g cebuli wrzucić na wirujące noże
15 s
5
100 g marchwi
100 g pietruszki
500 g czerwonej kapusty
30 s
6
Warzywa przełożyć do innego naczynia
Założyć motylek
rozdrobnione warzywa
oliwa
1 goździk
15 min
100ºC
2
1ł/h cukru
sok z ½ cytryny
1 ł/h musztardy
pieprz
½ ł/h soli
15 s
3
Jarzynka z buraczków
500 g gotowanych buraków
50 g masła
20 g mąki pszennej
10 g cukru
sok z 1 cytryny (ocet)
sól
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć mąkę, sok z cytryny, cukier, masło i sól, ustawić czas
1 min, temp. 90ºC, prędkość 3. Dodać buraczki, miksować przez 15 s, z prędkością 8.
Założyć motylek, zaprogramować czas 4 min, temp. 100ºC, prędkość 2.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
50 g masła
20 g mąki pszennej
10 g cukru
sok z 1 cytryny (ocet)
sól
1 min
90ºC
3
500 g gotowanych buraków
15 s
8
Założyć motylek
4 min
100ºC
2
6
surówki
121
121
413632434.012.png 413632434.013.png
Kapusta pekińska z brzoskwiniami
600 g kapusty pekińskiej
1 puszka brzoskwiń (odsączonych)
70 g rodzynek
170 g majonezu
2 ł/s gęstej śmietanki
1 ł/h curry
sól, pieprz
Wykonanie:
Rodzynki zalać wrzątkiem na ok. 5 min. Kapustę podzielić na dwie części,
miksować przez 30 s, z prędkością 4–5. Przełożyć do innego naczynia. Do naczynia
miksującego wrzucić brzoskwinie, miksować przez 8 s, z prędkością 4. Przełożyć
do kapusty, dodać pozostałe składniki, wymieszać łopatką.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Rodzynki zalać wrzątkiem na ok. 5 min
600 g kapusty pekińskiej – podzielić na 2 części
30 s
4-5
Przełożyć do innego naczynia
1 puszka brzoskwiń (odsączonych)
8 s
4
Przełożyć do kapusty, dodaj rodzynki
170 g majonezu
2 ł/s gęstej śmietanki
1 ł/h curry
sól, pieprz
Wymieszać łopatką
Kapusta czerwona
500 g czerwonej kapusty
50 g rodzynek
½ MK czerwonego wina wytrawnego
8–10 śliwek suszonych
50 g smalcu lub oliwy
2 cytryny
2 goździki
20 g cukru
sól
Wykonanie:
Rodzynki namoczyć w winie, śliwki miksować na wirujących nożach przez 6 s, z
prędkością 9. Dodać czerwoną kapustę, rozdrobnić za pomocą łopatki przez 15
s, z prędkością 5. Założyć motylek, dodać smalec, rodzynki, goździki, gotować
przez 15 min, w temp. 100ºC, z prędkością 2. Na minutę przed końcem dodać
obrane, wypestkowane i pokrojone w kostkę cytryny.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Rodzynki namoczyć w winie
Wrzucić na wirujące noże
8–10 śliwek suszonych
6 s
9
500g czerwonej kapusty
15 s
5
Założyć motylek
50 g smalcu lub oliwy
2 goździki
20 g cukru
sól
rodzynki
Dodać po 14 min przez otwór w pokrywie
2 cytryny – pokrojone i wypestkowane
15 min
100ºC
2
122
surówki
6
413632434.001.png 413632434.002.png 413632434.003.png 413632434.004.png 413632434.005.png
Kapusta zasmażana
700 g kapusty
70 g masła
30 g mąki
70 g cebuli
100 g marchewki
70 g śmietany
1 pęczek koperku (poszatkowany)
1 ł/s octu winnego
1 ł/h cukru
1 ł/h vegety
½ ł/h soli
½ ł/h pieprzu
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
250 ml gorącej wody
Wykonanie:
Kapustę pokroić i poszatkować w trzech częściach, miksując przez 20 s,
z prędkością 5. Przełożyć do innego naczynia. Cebulę, marchew wrzucić na
wirujące noże, miksować przez 15 s, z prędkością 6. Założyć motylek, dodać
masło, zaprogramować czas 2 min, temp. 120°C, prędkość 3. Wlać 250 ml gorącej
wody, dodać kapustę, podgrzewać przez 25 min, w temp. 120°C, z prędkością 3
(nie zakrywać otworu w pokrywie). Po ugotowaniu sprawdzić twardość kapusty,
w razie potrzeby wydłużyć czas gotowania.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
700 g kapusty (podzielonej na 3 części)
20 s
5
Przełożyć kapustę
Wrzucić na wirujące noże
70 g cebuli
100 g marchwi
15 s
6
Założyć motylek
70 g masła
2 min
120ºC
3
poszatkowana kapusta
250 ml gorącej wody
70 g śmietany
30 g mąki
1 pęczek koperku (poszatkowany)
1 ł/s octu winnego
1 ł/h cukru
1 ł/h vegety
½ ł/h soli
½ ł/h pieprzu
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
25 min
120ºC
3
Po ugotowaniu sprawdzić twardość kapusty, w razie potrzeby wydłużyć czas gotowania
Surówka z selera na ostro
½ pęczka natki pietruszki
350 g obranego selera
30 g cebuli
100 g jabłek
sok z ½ cytryny
½ ł/h cukru
½ ł/h soli
½ ł/h białego pieprzu
80 g majonezu
Wykonanie:
Natkę pietruszki posiekać na wirujących nożach przez 10 s, z prędkością 8. Dodać
pozostałe składniki, zaprogramować czas 15 s, prędkość 6.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Natka pietruszki
10 s
8
350 g obranego selera
30 g cebuli
100 g jabłek
sok z ½ cytryny
½ ł/h cukru
½ ł/h soli
½ ł/h białego pieprzu
80 g majonezu
15 s
6
6
surówki
123
413632434.006.png 413632434.007.png
Surówka z czerwonych buraków
350 g surowych buraków
1 mała cebula
60 g papryki
1 kiszony ogórek
60 g jabłka
sok z ½ cytryny
1 ł/h cukru
½ ł/h soli
30 g oliwy
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, zachowując kolejność,
zaprogramować czas 20 s, prędkość 6>5.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
350 g surowych buraków
1 mała cebula
60 g papryki
1 kiszony ogórek
60 g jabłka
sok z ½ cytryny
1 ł/h cukru
½ ł/h soli
30 g oliwy
20 s
6>5
Surówka z kiszonej kapusty
70 g marchwi
50 g cebuli
100 g jabłka
3 ł/s oliwy
1 ł/h cukru
500 g kiszonej kapusty
sól, pieprz
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć marchew, cebulę, jabłko, zaprogramować czas 10 s, prędkość
6. Dodać kapustę, olej, cukier, pieprz sól, zaprogramować czas 15 s, prędkość 5<7.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
70 g marchwi
50 g cebuli
100 g jabłka
10 s
6
500 g kiszonej kapusty
3 ł/s oliwy
1 ł/h cukru
sól, pieprz
15 s
5<7
124
surówki
6
413632434.008.png 413632434.009.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin