Kulki z drobiuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.250 g gotowanego kurczaka,250 g cieleciny,2 kromki bulki,2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki,1 jajko,2 lyzki oleju,1/2 lyzeczki kurkumy,2 lyzki soku cytrynowego,sol, pieprz.1. Skorke z bulki odkroic. Bulke namoczyc w wodzie, odcisnac. Przelozyc do miski.2. Mieso przepuscic przez maszynke.3. Zmielone mieso polaczyc z bulka, dodac pietruszke, jajko, kurkume, sol ipieprz. Dobrze wymieszac.4. Maso wyrobic, a nastepnie formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego.5. Olej rozgrzac na duzej patelni. Kulki smazyc na zloty kolor, potrzasajac patelnia, aby kulki nie przyklejaly sie. Posypac kurkuma, dodac sok cytrynowy.Przyprawic sola i pieprz0em, a nastepnie zalac taka iloscia wody, aby przykryla kulki do polowy.6. Zakryc przykrywka, zmniejszyc ogien i gotowac 20 min. Podawac od razu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 54.
plesewa