Kotlet de volaillePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.2 piersi z kur lub kurczakow,2 lyzki masla,2 male jaja,1-2 lyzki maki,3 lyzki tartej bulki,sklarowane maslo do smazenia,sol.1. Oczyszczone piersi umyc, osuszyc, lekko pobic tluczkiem. Wzdluz kazdego fileta zrobic naciecie, wlozyc do niego lyzke masla i zacisnac brzegi. Filetyposolic.2. Roztrzepac jaja, przygotowac na talerzykach make i przesiana tarta bulke,kotlety panierowac w mace, jaju i bulce. Rozgrzac maslo na patelni, smazycna srednim ogniu po 3 min z kazdej strony, po czym potrzymac jeszcze filetyna malym ogniu (pod przykryciem) przez 2 min.3. Polozyc na kazdym kotlecie krazek masla i plasterek cytryny. Podawac z zielonym groszkiem lub marchewka.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 31 "Drób", strona 55.
plesewa