Ryz z owocami morzaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.300 g muli,300 g krewetek,200 g nuszli sw. Jacka,100 g bekonu,300 g ryzu,1 cebula,1 papryka czerwona,50 g zielonego groszku,1 zabek czosnku,2 lyzki oleju,300 ml rosolu z kury (moze byc z kostki),sol, pieprz.1. Krewetki obrac ze skorupek, usunac czarne zylki, oplukac w osolonej wodzie,osuszyc. Mule i muszle wyszorowac szczoteczka, oplukac pod biezaca woda.2. Mule zalac mala iloscia wody, gotowac tak dlugo, az otworza sie skorupki.Wyjac mieso ze skorupek, zostawiajac kilka muli na pojedynczych skorupkach,odlozyc do przybrania. Z muszli sw. Jacka zostawic twarde czesci - biala ipomaranczowa. Reszte odrzucic.3. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Z papryki wyjac gniazdo nasienne.Oplukac, pokroic na kwadraty. Czosnek obrac, oplukac, rozetrzec z sola. Bekon pokroic na plasterki.4. Na patelni rozgrzac olej, wlozyc pokrojony bekon i cebule. Smazyc 3 min. Dodac papryke, czosnek i zielony groszek. Smazyc 5 min. Dodac oplukany i osuszony ryz. Zalac rosolem, wymieszac. Dodac krewetki, mule i malze wyjete zmuszli sw. Jacka. Wymieszac, gotowac na malym ogniu 15 min. Ryz powinien bycmiekki, ale nie rozgotowany. Zostawic na 5 min pod przykryciem, by potrawadoszla.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 48.
Mniecio