Wiśniak Biszkopt: 1 szklanka mąki 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: galaretka wiśniowa budyń waniliowy bez cukru 50 dag wydrylowanych wiśni (najlepiej świeżych) 2 szklanki kompotu wiśniowego 2 jajka pół szklanki cukru 1 1/2 kostki masła Do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa Sposób wykonania: Z białek ubić sztywną pianę, następnie nadal ubijając dodawać stopniowo cukier i żółtka. Wymieszać pianę z octem oraz z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto na natłuszczoną blachę, posypaną bułką tartą. Piec 30 minut w temperaturze 170 st. C. Połowę kompotu zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Pozostały zimny kompot wymieszać z budyniem, a następnie z płynną galaretką, mieszając zagotować. Z białek ubić sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem i z żółtkami na puszysty krem. Wciąż ucierając dodawać po łyżce ostudzonej (ale nie zimnej) masy galaretkowo-budyniowej. Na koniec wymieszać z wiśniami i pianą z białek. Masę rozsmarować równą warstwą na cieście i polać polewą.
cymmes