· 150 g makaronu "pełne ziarno" świderki lub penne
· 150 g filetów z kurczaka lub wędzonej szynki
· 1 cebula
· 200 g brokułów
· 100 g kukurydzy konserwowej
· 1 marchewka średnia
· 2 łyżki koncentratu pomidorowego
· 1 łyżeczka mąki
· sól
· pieprz
· czosnek
· papryka słodka
· nać pietruszki
· 3 łyżki oliwy z oliwek
· 100 ml śmietanki
· 100 ml wody
· 100 g żółtego sera
1. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić do smak, odstawić na godzinę do lodówki. Jeśli zamiast filetów robimy z wędzoną szynką, to szynkę tylko kroimy w kostkę.
2. Makaron ugotować al dente (można nawet trochę krócej).
3. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oliwy, wyłożyć na talerz.
4. Wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym i mąką, dodać śmietankę, doprawić do smaku.
5. Na reszcie oliwy podsmażyć mięso. Wlać pomidorowo-śmietankowy sos, zagotować.
6. Makaron wyłożyć do żaroodpornego naczynia, posmarowanego masłem. Dodać cebulkę, różyczki brokułów, talarki marchewki, kukurydzę, posiekaną pietruszkę, wlać sos z mięsem, wymieszać wszystko.
7. Z wierzchu posypać startym serem.
8. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok 20 minut.
Natalia-UK