Pasztet rybny po kardynalsku.pdf
(
42 KB
)
Pobierz
34420357 UNPDF
Pasztet rybny po kardynalsku
Składniki
po 35 dag filetów z ryby słodkowodnej i morskiej (najlepiej
sandacza i halibuta), litr wywaru z warzyw, 15 dag czerstwej
bułki, szklanka mleka, masło do wysmarowania formy.
Sos: 2 łyżki masła, łyżka mąki, 2 jaja, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Ryby dokładnie oczyścić z ości, włożyć do wrzącego wywaru i gotować na małym ogniu,
aż będą miękkie (25-30 min). Wyjąć z wywaru i lekko przestudzić. Bułkę namoczyć
w mleku. Rybę i odciśniętą bułkę zmiksować lub zemleć, a potem przetrzeć przez sito.
Masło na sos włożyć do rondelka, rozpuścić, dodać mąkę i, mieszając, chwilę
podgrzewać (nie rumienić), następnie rozprowadzić zimnym mlekiem. Gotować sos,
mieszając, a gdy zgęstnieje, zdjąć z ognia, lekko przestudzić, doprawić solą i pieprzem.
Żółtka roztrzepać w garnuszku, zahartować odrobiną gorącego sosu i wlać do rondelka,
energicznie mieszając. Masę rybną połączyć z sosem, doprawić do smaku, a następnie
wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Żaroodporną formę lub podłużną blaszkę
nasmarować masłem, wypełnić masą i wstawić do gorącego piekarnika. Piec, aż
powierzchnia pasztetu się zrumieni. Gorący pasztet wyłożyć na półmisek i natychmiast
podać z dodatkiem pieczywa, pikli i sosów - chrzanowego lub gribiche. (100 g - 155 kcal)
Plik z chomika:
aos.artur2
Inne pliki z tego folderu:
Rififi po sześćdziesiątce 1989.rmvb
(330707 KB)
Wielka większa i największa 1962.rmvb
(342110 KB)
Awans 1974(1).rmvb
(342692 KB)
Awans 1974.rmvb
(342692 KB)
Awans - Film Polski 1974.mp4
(292106 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 08.07.2024
Pliki dostępne do 16.11.2022
Pliki dostępne do 21.01.2024
[★ SYMULATORY★ ]
++GRY-WYŚCIGI
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin