Tortilla. czyli naleśniki do taco
Napisał Gałucha
Skład: 2 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka masła wody aż do związania ciasta(ok 1/3 szklanki) Sposób wykonania: Mąki przesiać, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Uformować kule, owinąćw folie i wstawić do lodówki na 30 min. Podgrzać piekarnik do 180 stopni. Uformować cienkie placki i każdy wysmarować pędzelkiem olejem. Piec z dwóch stron aż do uzyskania koloru bladego- tylko miejscami tylko przypieczonego.
Komentarze
jurasDodane przez Gość w dniu - 2005-02-28 20:29:46
dzięki, długo szukałem tego przepisu, wszystkich zaś uprzedzam, że jakby co to mąka kukurydziana dostępna w Polsce nie jest najodpowiedniejsza i placki mogą się nieco różnić od gotowych, kupowanych w sklepie :grin
lampuceraa