przed wielkanoca.docx

(76 KB) Pobierz

Zielone masełko wegańskie

 

 

Składniki:

 

Awokado

Oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia)

Sok z cytryny

Sól

Natka pietruszki

Ziarna słonecznika lub sezamu

Sposób przygotowania:

 

Awokado obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż, wyciągnąć pestkę i rozgnieść widelcem. 

Dodać łyżeczkę oliwy z oliwek, pół łyżeczki soku z cytryny i szczyptę soli. 

Do wymieszanie na jednolitą masę można użyć ręcznego blendera

Posmarować chleb tym zielonym wegańskim masełkiem. Można udekorować go natką pietruszki lub prażonymi ziarnami słonecznika i sezamu.

http://badzweganinem.blox.pl/resource/kotleciki_wege.jpg

Skadniki:

·         Płatki owsiane

·         Mąka pszenna lub razowa

·         Pieczarki

·         Olej

·         Przyprawy- sól, pieprz, majeranek (może być bazylia, kminek, do wyboru).

 Sposób przygotowania:

·         Namoczyć płatki owsiane, około 2 szklanki na całą noc, woda może być nieprzegotowana, ale przefiltrowana.

·         Pokroić drobno 5-6 pieczarek.

·         Wlać płatki do cedzaka i odcisnąć delikatnie nadmiar wody.

·         Włożyć masę z płatków do miski.

·         Wsypać pokrojone pieczarki.

·         Dodać 2 łyżki mąki.

·         Wszystko wymieszać łyżką.

·         Dodać przyprawy do smaku.

·         Wymieszać wszystko.

·         Formować w rękach małe kuleczki, jeśli masa będzie zbyt mokra dodać trochę mąki, tak, żeby dało się lepić kuleczki.

·         Gotowe kuleczki obtoczyć delikatnie w mące i lekko spłaszczyć, żeby powstały kotleciki.

·         Rozgrzać patelnię na ogniu i wlać olej.

·         Smażyć kotleciki z obu stron, aż zarumienią się.

·          

Składniki:

·         4 ziemniaki

·         150g czerwonej fasoli

·         100g orzechów włoskich

·         1 sucha bułka

·         5-6 łyżek mąki

·         3 ząbki czosnku

·         sól, pieprz, zioła prowansalskie

·         bułka tarta do panierowania

·         olej do smażenia

Fasolę moczymy przez kilka godzin, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, przeważnie wystarcza ok. 40 minut (jak ktoś jest leniwy, może użyć fasoli z puszki). Ziemniaki obieramy i gotujemy. Orzechy kroimy i prażymy na rozgrzanej patelni przez 2 minuty, tak żeby się nie przypaliły. Bułkę kroimy na kawałki i moczymy w wodzie. Miksujemy blenderem fasolę, ziemniaki i bułkę. Dodajemy mąkę, orzechy włoskie, czosnek, łyżeczkę ziół prowansalskich. Doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy z dwóch stron. Te kotlety mają tendencję do wchłaniania dużej ilości oleju, więc dobrze jest po zdjęciu z patelni od razu położyć je na ręcznikach papierowych, żeby odsączyć część tłuszczu.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin