ęęłęóZiemniaki w karmeluSkładniki:
750 g (4-5 szt.) ziemniaków 100 g (pół szkl.) cukru 60 g (4 łyżki) masła sól gałka muszkatołowaPrzygotowanie: 15-30 min.
Ziemniaki obrać i gotować 20 min. w osolonej wodzie. Cukier zrumienić w garnku, dodać masło, gałkę muszkatołową i łyżkę wody, wymieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać odcedzone ziemniaki, poruszać garnkiem, aby pokryły się masą karmelową----------------
-------------------------
ęęłęószybkie kotlety z białej fasolki
kotlety sa szybkie, bo wykorzystuje sie do nich fasolke z puszki. warzywa i majeranek nadaja im fajny aromat :)Rodzaj diety: wegańska
* Kategorie: dania gorące
Brak ocen punktowych
Aby móc ocenić przepiszaloguj się lub zarejestruj.
Składniki:
fasolka biała z puszki płatki owsiane - 2 łyzki cebula pietruszka (korzeń) seler (korzeń) majeranek sól, ew. pieprz ziołowy olej sezam lub płatki zbozowe lub bułka tarta.Przygotowanie:
fasolke odsączyć, rozgnieść lub zmielić. płatki zaparzyć wrzatkiem. w tym czasie warzywa oczyścić i zetrzeć na tarce. wszystko razem wymieszać, dodac majeranku i doprawić. jesli masa będzie za gęsta można dodac odrobine zalewy lub oleju. formowac kotlety i obtoczone smażyć
------------
ęęłęóPuree ziemniaczane z awokado
Kociamama: "proste i pyszne, a i kolor ziemniaków ciekawy (wygląda bardzo wiosennie)"Rodzaj diety: wegańska
ziemniaki czosnek sol oliwa avocado bazylia suszona do dekoracji: oliwkiPrzygotowanie:
Ziemniaki ugotować (z dodatkiem czosnku, soli i oliwy), ugnieść. Wygrzebać miąższ avocado, ugnieść z ziemniakami, posypać bazylią suszoną, dodać oliwy (ja lubię duuużo). Wszystko wymieszać, udekorować oliwkami i zajadać. Dodaję czosnek posiekany już do wody, razem z ziemniakami, żeby przesiąknęły jego aromatem i smaczkiem, a oliwy (trochę, tak jak do spaghetti) coby wszystkie elementy z ziemniaków się dobrze przyswoiły. W sumie chyba wystarczy polać oliwą, ale mam w zwyczaju dodawać oliwy do gotujących się warzyw - taki zwyczaj przekazany przez mamę i ciocię, bo z tłuszczem wszystkie składniki się lepiej wchłaniają. (Może to zabobon? Ale ciocia, która mnie uczyła polewania olejem czy oliwą warzyw, to chemiczka, więc zna się na rzeczy).-------------
--------
ęęłęóJajecznica sojowa
Coż... jak pierwszy raz mi polecono ta potrawe nazwano to jajecznica i smakowali mi rzeczywiscie jak jajecznica;) Prosze o wasze wrażenia:)Rodzaj diety: wegańska
* Kategorie: dania gorące, śniadania
Soja, Cebula, Margaryna lub Olej, Przyprawy (wedle uznania i potrzeb)Przygotowanie: do 15 min.
Ugotowana wczesniej soję mielimy mikserem. Zmielona masę przyprawiamy według swoich upodobań przyprawami. Następnie podsmażamy cebulkę na patelni i dodajemy doprawiona zmielona soję. Smażymy wedle uznania - cebulka powinna sie nie przypalić, a soja i tak już gotowa do spozycia ma sie głownie podgrzać:) I to już cały przepis. Ewentualnie można dodać pomidory ----------------=--------
---------------
------
ęęłęóRyż z bananami na ostro
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: dla 2 osób
banan ryż (u mnie tylko brązowy) kurkuma opcjonalnie: sezam lub wiórki kokosowe lub mleczko kokosowe lub inne dodatki pieprz kajeński (i inne przyprawy według uznania) oliwa do smażeniaPrzygotowanie: 15-30 min.
Ryż gotujemy w kurkumie, żeby miał fajny żółty kolor (ok. 1 łyżka na garnek). Na oliwę na patelnię wrzucamy ryż i sezam z przyprawami, żeby się trochę podsmażyły. Do ryżu można też dodać inne składniki niż sezam, np. wiórki kokosowe lub trochę mleczka kokosowego. Na koniec dodajemy pokrojonego w plastry banana, mieszamy do momentu, aż banan będzie mięciutki, czyli niedługo, kilka minut. I jemy :)
ęęłęóbatdzo fajna surówka z selera
Pychota!Rodzaj diety: wegańska
* Kategorie: desery i łakocie, przystawki, sałatki i surówki
Top of Form 1
Oceń przepis:
Bottom of Form 1
3 spore jabłuszka 1 duży seler lub 2 małe garść orzechów włoskich troszkę soli troszkę soku z cytrynyPrzygotowanie:
Jabłka i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy posiekać, ale niezbyt drobno, żeby fajnie chrupały. Wszystkie składniki wymieszać i gotowe
----------------------------
ęęłęóKluski śląskie 1
Przepis na jedynie prawdziwe kluski.Rodzaj diety: wegańska
1 kg ziemniaków szklanka mąki ziemniaczanej sólPrzygotowanie: 30-60 min.
Pyry obieram, myję a następnie gotuję. Ugotowane ziemniaki mielę lub ubijam ubijakiem jak mi się nie chce montować maszynki do mielenia. Do ubitych ziemniaków dodaję mąkę i wyrabiam gładkie ciasto. Z ciasta formuję kulki i przed wrzuceniem do garnka z osolonym wrzątkiem, kciukiem robię małe dziurki to po to aby potem na talerzu sos ładnie leżał na kluchach. Dla tych co nie lubią za dużo sosu proponuję dziurki robione małym paluszkiem lub po prostu lekko przyklepać kluskę przed wrzuceniem do garnka.
---
ZlotaLwica-666