1 klopsiki jaglane.rtf

(2 KB) Pobierz

klopsiki jaglane
 

ęłęóSkładniki

ok pół głowki średniej kapusty włoskiej

1 szklanka kaszy jaglanej

garść suszonych grzybów

(do nadania kleistości kluskom dodałam 3 łyżki mąki owsianej + łyżka oliwy, , dla mocniejszych kulek można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej

sól

pieprz

2 średnie marchewki

kawałek selera

1 pietruszka

2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu.

natka- kilka łyżek

 

Wykonanie

Kaszę płuczę i przelewam wrzątkim (by pozbyć się goryczki), gotuję w 2 szklankach wody do miękkości. Grzyby zalewam szklanką gorącej wody i moczę, kapustę drobno siekam i gotuję do miękkości, przelewam na sitko i porządnie odciskam nadmiar wody.

Do kaszy dodaję pocięte w paseczki grzyby, kapustę, przyprawiam solą i pieprzem, do masy można również dodać część posiekanej natki, będzie bardziej wartosciowo. Dodaję też mąkę i oliwę, wstawiam do lodówki. Z tak przygotowanej masy można usmażyć kotlety lub przyrządzić klopsiki zapiekane, ja zrobiłam klopsiki gotowane w wywarze warzywnym.

W tym czasie kroję w kostkę warzywa (można je również zetrzeć na tarce), do szerokiego rondla wlewam 1,5 litra wody, wrzucam warzywa, gotuję 10 minut, następnie dodaję listki, ziarenka ziela i pieprzu, wlewam przez drobne sitko wywar z moczenia grzybów, dodaję sól, ustawiam płomień na mały i wkladam pulpeciki formowane ze schłodzonej masy mokrymi rękoma. Gotuję 10-15 minut, na kilka minut przed końcem wrzucam posiekaną natkę. Wywar z gotowania można zagęścić na zwarty sos dodając kilka łyżek mąki kukurydzianej lub w trakcie gotowania dodając kaszkę kukurydzianą (należy odlać trochę wywaru do miseczki, przestudzić, dodać mąkę lub kaszę i wlewać mieszając by nie powstały kluchy). Inna opcją jest też wyjęcie warzyw z wywaru i przetarcie ich przez sito lub zmiksowanie.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin