Stefanka.doc

(21 KB) Pobierz
Stefanka

 

 

 

 

Stefanka

 



Ciasto:

70 dkg mąki                           

1 szkl cukru pudru

11/3 szkl margaryny                         12 placków

łyżka proszku do pieczenia

zapach waniliowy

3 łyżki śmietany

 

Mąkę z margaryną posiekać, dodać proszek, cukier, jaja, śmietanę, zapach, połączyć wszystko, następnie rozwałkować na cienkie placki.

 

Krem:

3 szkl mleka

6 żółtek

2½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

¾ szkl cukru

15 dkg masła

cukier waniliowy

 

Mleko z cukrem i masłem zagotować. 1 szkl mleka odlać i ostudzić. Żółtka dobrze utzreć z mąką, rozprowadzić z ostudzonym mlekiem, dodać resztę mleka i cukier waniliowy. To wszystko gotować na małym ogniu do stanu rzadkiego budyniu.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin