Sernik z jabłkami.doc

(25 KB) Pobierz
Sernik z jabłkami

                        Sernik z jabłkami

 

Ciasto: 

·       1 szkl i 3 łyżki mąki

·       ½ margaryny

·       8 łyżek cukru pudru

·       2 jaka

·       2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

·       kilka kropli olejku rumowego

·       75 dkg jabłek

Ser:

·       25 dkg białego sera

·       ¼ margaryny

·       8 łyżek cukru pudru

·       2 jajka

·       ¼ szkl śmietany

·       1 łyżeczka budyniu

·       2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jaja i olejek a następnie mąkę z proszkiem. Zagnieść ciasto i włożyć na godz. do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na dnie tortownicy i piec przez 20 min w nagrzanym piekarniku, ostudzić. Jabłka obrać, drobno posiekać, ułożyć na cieście.

Masło utrzeć z cukrem, dodać jaja (1 całe + 1 białko), śmietanę, budyń i zmielony ser – bardzo dokładnie wymieszać. Rozłożyć masę na cieście z jabłkami, posmarować żółtkiem i piec w temperaturze około 180° przez 40 min.

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin