Sałatka z kukurydzą i ananasem
Składniki:
· 1 szkl. ryżu
· po 1 puszce ananasa i kukurydzy
· 1 papryka żółta (20 dag)
· 6 łyżek majonezu
· po 2 łyżki soku z cytryny i oliwy lub oleju
· 1 łyżka łagodnej przyprawy curry
· sól, biały pieprz
Wykonanie:
Paprykę pokroić w kostkę, skropić połową soku z cytryny i oliwy, odstawić. Ryż ugotować na sypko w posolonej wodzie. Jeszcze ciepły wymieszać z curry, resztą soku z cytryny i oliwy i odstawić do ostudzenia. Kukurydzę i ananas osączyć z zalewy. Następnie ananasa pokroić w kostkę i połączyć z ryżem, kukurydzą i papryką. Majonez rozrzedzić zalewą z ananasa, a następnie wstawić ją co najmniej na 1 godz. do lodówki.
Zamiast ananasa można dodać brzoskwinie z puszki. Dodatkowo można dodać 20 dag ugotowanego mięsa drobiowego lub osączonego tuńczyka z puszki i 2 roztarte ząbki czosnku
kalina745