Piwowarstwo_domowe.pdf
(
2740 KB
)
Pobierz
Piwowarstwo domowe
Piwowarstwodomowe
autorzyWikibooks
StworzonenaWikibooks,
bibliotecewolnychpodr¦czników.
Copyright©2008autorzyWikibooks.
Permissionisgrantedtocopy,distributeand/ormodifythisdocumentundertheterms
oftheGNUFreeDocumentationLicense,Version1.2oranylaterversionpublished
bytheFreeSoftwareFoundation;withnoInvariantSections,noFront-CoverTexts,
andnoBack-CoverTexts.Acopyofthelicenseisincludedinthesectionentitled
“GNUFreeDocumentationLicense”.
Udzielasi¦zezwolenianakopiowanie,rozpowszechnianiei/lubmodyfikacj¦tre±ciar-
tykułówpolskichWikibookszgodniezzasadamiLicencjiGNUWolnejDokumentacji
(GNUFreeDocumentationLicense)wwersji1.2lubdowolnejpó¹niejszejopubliko-
wanejprzezFreeSoftwareFoundation;bezSekcjiNiezmiennych,TekstunaPrzedniej
OkładceibezTekstunaTylnejOkładce.Kopiatekstulicencjiznajdujesi¦wcz¦±ci
zatytułowanej„GNUFreeDocumentationLicense”.
Dodatkoweobja±nienias¡podanewdodatku„Dalszewykorzystanietejksi¡»ki”.
Wikibooksnieudziela»adnychgwarancji,zapewnie«aniobietnicdotycz¡cychpo-
prawno±cipublikowanychtre±ci.Nieudzielate»»adnychinnychgwarancji,zarówno
jednoznacznych,jakidorozumianych.
Spistre±ci
Rozdział1.Sprz¦t
.................................... 5
1.1.Podstawowy
..................................... 5
1.2.Zaawansowany
.................................... 7
Rozdział2.Składniki
.................................. 9
2.1.Woda
......................................... 9
2.2. Słód
......................................... 9
2.3.Chmiel
........................................ 10
2.4.Dro»d»epiwowarskie
................................ 10
2.5. Inne
......................................... 11
Rozdział3.Podstawowyproces
............................ 13
3.1. Składniki
....................................... 13
3.2.Próbajodowa
.................................... 14
3.3.Zacieranie
...................................... 14
3.4.Filtracja
....................................... 15
3.5.Gotowanie
...................................... 16
3.6.Chłodzenie
...................................... 16
3.7.Fermentacja
..................................... 17
3.8.Rozlewile»akowaniepiwa
............................. 18
Rozdział4.Przepisy
................................... 21
4.1.Piwagórnejfermentacji
............................... 21
4.2.Piwadolnejfermentacji
............................... 21
Rozdział5.Słowniczek
................................. 23
5.1. Słowniczek
...................................... 23
Rozdział6.ródła
.................................... 25
6.1.Ksi¡»ki
........................................ 25
6.2. Stronyinternetowe
................................. 25
6.3. Inneprzydatneadresy
............................... 25
Rozdział7.Opodr¦czniku
............................... 27
7.1.Krótkoopodr¦czniku
................................ 27
7.2.Autorzy
....................................... 27
DodatekA.Informacjeoplikuihistoria
...................... 29
A.1.Historia
....................................... 29
A.2.InformacjeoplikuPDFihistoria
......................... 29
A.3.Autorzy
....................................... 29
A.4.Grafiki
........................................ 29
4
Spistre±ci
DodatekB.Dalszewykorzystanietejksi¡»ki
................... 31
B.1.Wst¦p
........................................ 31
B.2.Statusprawny
.................................... 31
B.3.WykorzystywaniemateriałówzWikibooks
.................... 31
DodatekC.GNUFreeDocumentationLicense
.................. 33
Spisrysunków
....................................... 41
Rozdział1
Sprz¦t
Nasampocz¡tekpowiniene±zaopatrzy¢si¦wodpowiednisprz¦t.Niemusiszmie¢
wszystkiegoodrazu,by¢mo»eudacisi¦zaadoptowa¢jakie±rzeczyzkuchni,mo»e
maj¡co±twoiznajomi?Zczasemjakju»nabierzeszdo±wiadczenia,przyjdzieczaste»
nabardziejplanowanewydatki.
1.1.Podstawowy
1.1.1.Garnek
Topodstawowyprzyrz¡dkuchenny,wi¦cniepowinnoby¢wi¦kszychproblemów
zjegoznalezieniem.Donaszychcelówpotrzebnyjestgarnek15-litrowy.Generalnie
dozacieraniapotrzebujemygarnka,którymapojemno±¢ok.30-50%wi¦ksz¡odilo±ci
piwa,któr¡chcemyuwarzy¢.Wprzypadkuwarzenia10litrówpiwaprzydasi¦garnek
15-litrowy,wprzypadku20litrówpiwagarnek30-litrowy.
Najlepszyb¦dziegarnekzestalinierdzewnejlubemaliowany(nale»yuwa»a¢na
p¦kni¦cia).Dobrewydaj¡si¦by¢tak»egarnkialuminiowe,nienale»yjednaku»ywa¢
doichmyciazasadowych±rodkówmyj¡cych.Wystrzegajmysi¦garnkówocynkowa-
nych.
Je»eliposiadaszkuchenk¦zceramiczn¡płyt¡grzejn¡,tozwró¢uwag¦,czygarnek
posiadapłaskiedno.
1.1.2.Fermentor
Topojemnikwktórymzachodzifermentacjabrzeczki.Mo»enimby¢ka»dypo-
jemnikprzygotowanyprzezproducentadokontaktuz»ywno±ci¡.Mo»nakupi¢wskle-
pachinternetowychzkranikiemspustowymiskal¡.Donaszychzastosowa«wystar-
czy20-litrowyfermentor,alewi¦kszyb¦dziezdecydowanielepszymrozwi¡zaniem.
Fermentorpowinienby¢ok.30%wi¦kszyni»planowanaobj¦to±¢warki.
Fermentormo»nazast¡pi¢wiadremzpokrywk¡,du»ymgarnkiemlubszklanym
balonemdowina.Toostatnierozwi¡zanieniejestpolecanezewzgl¦dunadu»¡trud-
no±¢zmyciembalonu.
Plik z chomika:
PREPERSBIBLIOTEKA
Inne pliki z tego folderu:
Wędliny domowe receptury i sposoby wytwarzania.pdf
(1959 KB)
Poradnik dobrego wędzenia.pdf
(1447 KB)
Wędzenie - Poradnik małego obżartucha.pdf
(695 KB)
Biszta K. - Budowa i montaż kominków.pdf
(4090 KB)
Gumowska I. - Owoce dziko rosnące.pdf
(38469 KB)
Inne foldery tego chomika:
1. Dan Abnett - Czas Horusa
2. Graham McNeill - Fałszywi Bogowie
3. Ben Counter - Galaktyka w ogniu
4. James Swallow - Ucieczka Eisensteina
5. Graham McNeill - Fulgrim
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin