Ocet jabłkowy(1).txt

(1 KB) Pobierz
                                       Ocet jab�kowy

1 kg umytych jab�ek przetrze� na tarce.Miazg� zala� litrem ciep�ej

 przegotowanej wody w naczyniu ze szk�a lub kamionki.Doda� 100g miodu 

pszczelego lub cukru,a w celu przy�pieszenia fermentacji octowej

10 gram dro�d�y piekarniczych i 20 gram suchego chleba razowego.

Naczynie przykry�,ale nie zamyka� szczelnie i odstawi� w ciemne 

miejsce o sta�ej temperaturze w granicach 20-30 stopni censjusza

(to bardzo wa�ne).Zawarto�� cz�sto przemiesza�,najlepiej czyst�
 
drewnian� �y�k�.Po oko�o 10 dniach zawarto�� przecedzi� dwukrotnie

 przez drobne sitko wy�cielane gaz� i zla� do tego samego naczynia.

Do otrzymanego w ten spos�b p�ynu doda� raz jeszcze od 50 do 100 g

 cukru lub miodu pszczelego,pozwalaj�c na dalsz� fermentacj�.

Ocet jest gotowy do u�ycia gdy p�yn sklaruje si�; mniej wi�cej 

po 6 tyg.Potem nale�y go przela� do butelek i przechowywa� w 

ch�odnym miejscu.

Dla uzyskania wody o zalecanej kwasowo�ci na poziomie pH=4,5 - 5 ;
 
na 5 litr�w wody trzeba doda� :

1 p�ask� �y�eczk� od herbaty kwasu askorbinowego(cytrynowego) 

lub sok z po��wki soczystej,�redniej wielko�ci cytryny albo 4

 �y�ki sto�owe 5% octu jab�kowego.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin