Ocet jab�kowy 1 kg umytych jab�ek przetrze� na tarce.Miazg� zala� litrem ciep�ej przegotowanej wody w naczyniu ze szk�a lub kamionki.Doda� 100g miodu pszczelego lub cukru,a w celu przy�pieszenia fermentacji octowej 10 gram dro�d�y piekarniczych i 20 gram suchego chleba razowego. Naczynie przykry�,ale nie zamyka� szczelnie i odstawi� w ciemne miejsce o sta�ej temperaturze w granicach 20-30 stopni censjusza (to bardzo wa�ne).Zawarto�� cz�sto przemiesza�,najlepiej czyst� drewnian� �y�k�.Po oko�o 10 dniach zawarto�� przecedzi� dwukrotnie przez drobne sitko wy�cielane gaz� i zla� do tego samego naczynia. Do otrzymanego w ten spos�b p�ynu doda� raz jeszcze od 50 do 100 g cukru lub miodu pszczelego,pozwalaj�c na dalsz� fermentacj�. Ocet jest gotowy do u�ycia gdy p�yn sklaruje si�; mniej wi�cej po 6 tyg.Potem nale�y go przela� do butelek i przechowywa� w ch�odnym miejscu. Dla uzyskania wody o zalecanej kwasowo�ci na poziomie pH=4,5 - 5 ; na 5 litr�w wody trzeba doda� : 1 p�ask� �y�eczk� od herbaty kwasu askorbinowego(cytrynowego) lub sok z po��wki soczystej,�redniej wielko�ci cytryny albo 4 �y�ki sto�owe 5% octu jab�kowego.
hantajo