Ocena ryzyka przem mięsny biologiczne.doc

(62 KB) Pobierz
Lp

Lp.

Wykaz szkodliwych czynników biologicznych

Grupa zagrożenia

Rodzaj narażenia

Stopień narażenia

Czas trwania narażenia

Potencjalne działanie
na człowieka

Choroba, która
może wystąpić
w następstwie wykonywanej pracy

Środki ochrony

Kategoria ryzyka

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

W I R U S Y

1.       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Wirus Bunyaviridae

 

 

3

Ukłucie stawonogów, powietrze

Mało prawdopodobne

 

6h

Zakaźne, lub inwazyjne

 

Gorączka

Ochrony osobiste repelenty, dezynfekcja

 

Pomijalnie małe

2.      2

Wirus grypy (typ A,B i C)

ORTHOMYXOVIRIDAE

 

 

 

 

 

2

Powietrzno kropelkowe

Mało prawdopodobne

 

6h

Zakaźne, lub inwazyjne

 

Grypa, zapalenie płuc

Oświata zdrowotna, Szczepienia ochronne

Pomijalnie małe

3.      3

Wirus Picornaviridae

Aphtovirus/ wirus pryszczycy

 

 

2

Powietrzno kropelkowe

Mało prawdopodobne

 

6 h

Zakaźne, lub inwazyjne

 

Zapalenie spojówek i układu oddechowego

Ochrony osobiste szczepienia ochronne dezynfekcja sterylizacja

Pomijalnie małe

4.      4

Wirus Poxviridae

(grudkowego zapalenia jamy ustnej ORF)

 

 

2

Bezpośrednio przez uszkodzoną skórę

Mało prawdopodobne

 

6h

Zakaźne

Guzkowate zapalenie skóry

Ochrony osobiste, dezynfekcja, sterylizacja

oświata zdrowotna, badania profilaktyczne

Pomijalnie małe

5.       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B A K T E R I E

1.      7

 

Bakterie beztlenowe gram-ujemne

( Campylobacer jejuni)

2

Powietrzno-kroplekowe , pokarmowe

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin