Unieruchamianie rekombinowanej B-galaktozydazy.pdf

(214 KB) Pobierz
untitled
PRACE EKSPERYMENTALNE
Unieruchamianie rekombinowanej
Sylwia Wo³osowska, Józef Synowiecki
Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii ¯ywnoœci,
Wydzia³ Chemiczny, Politechnika Gdañska, Gdañsk
Immobilization of recombinant -galactosidase in reactions catalysed
by transglutaminase
Summary
-galactosidase from Escherichia coli transformant containing
the enzyme gene from Pyrococcus woesei was immobilized at pH 5.5 on silica gel
by crosslinking with transglutaminase. The obtained preparations had a specific
activity of 11.573 U/g of support at 70°C using oNPG as a substrate. The opti-
mum pH and temperature for immobilized
-galactosidase activity were 5.5 and
95°C. The immobilized enzyme is stable at the temperatures close to the opti-
mal value and the residual activity for oNPG hydrolysis of the preparations incu-
bated1hin0.1Mphosphate citrate buffer (pH 5.5) at 100°C was about 70% of
the initial value.
-galactosidase, lactose, enzyme immobilization, thermostable enzymes.
Adres do korespondencji
Józef Synowiecki,
Katedra Chemii,
Technologii
i Biotechnologii ¯ywnoœci,
Wydzia³ Chemiczny,
Politechnika Gdañska,
ul. Gabriela Narutowicza
11/12,
80-952 Gdañsk.
1. Wstêp
Katalizowana przez -galaktozydazê lub niektóre -glukozy-
dazy hydroliza zapobiega skutkom nietolerancji laktozy oraz
trudnoœciom technologicznym, wywo³anym wystêpowaniem
tego cukru w mleku i serwatce. Stosuje siê j¹ w celu wytwarza-
nia dietetycznego mleka i jego przetworów, syropów glukozo-
wo-galaktozowych oraz bezlaktozowej serwatki przydatnej do
produkcji lodów, fermentowanych napojów oraz karmy dla
3 (70) 209–220 2005
-galaktozydazy w reakcjach
katalizowanych transglutaminaz¹
Thermostable
Key words:
309171189.002.png 309171189.003.png 309171189.004.png
Sylwia Wo³osowska, Józef Synowiecki
zwierz¹t. Hydroliza laktozy w wymienionych produktach eliminuje niepo¿¹dan¹
krystalizacjê disacharydu w niskiej temperaturze, zwiêksza s³odkoœæ wyrobów
i umo¿liwia fermentacjê rozmaitych produktów ubocznych przemys³u mleczarskie-
go przez drobnoustroje Ÿle przyswajaj¹ce laktozê (1). Wystêpuj¹ce w przypadku
najczêœciej stosowanych -galaktozydaz ograniczenie wydajnoœci procesu wskutek
hamowania reakcji galaktoz¹, gromadz¹c¹ siê podczas hydrolizy laktozy mo¿na
ograniczyæ stosuj¹c reaktory z unieruchomionym enzymem. Niewielkie zmiany
struktury -galaktozydazy, spowodowane wi¹zaniem z noœnikiem, zmniejszaj¹
zdolnoœæ galaktozy do wspó³zawodniczenia z substratem o centrum aktywne enzy-
mu, powoduj¹c zwiêkszenie wydajnoœci reakcji (2). Dodatkow¹ zalet¹ stosowania
unieruchomionego (immobilizowanego) enzymu jest utrwalenie struktury i zwiêk-
szenie stabilnoœci jego cz¹steczek, mo¿liwoœæ wielokrotnego u¿ycia tej samej porcji
preparatu, a w konsekwencji istotnego obni¿enia kosztów produkcji, jak te¿ ³atwe-
go oddzielania enzymu od produktów reakcji. Oprócz wymienionych korzyœci, unie-
ruchamianie powoduje tak¿e niepo¿¹dane efekty, takie jak obni¿enie powinowac-
twa do substratu, charakteryzuj¹ce siê zwiêkszeniem sta³ej Michaelisa (K m ) oraz
zmniejszeniem szybkoœci katalizowanej reakcji (3,4). Jedn¹ z przyczyn tego zjawiska
s¹ opory dyfuzji substratu przez warstwê graniczn¹, oddzielaj¹c¹ unieruchomiony
enzym od œrodowiska reakcji, którym mo¿na przeciwdzia³aæ zwiêkszaj¹c tempera-
turê procesu. Warunkiem tego jest zastosowanie termostabilnych enzymów, umo¿-
liwiaj¹cych ponadto ograniczenie rozwoju niepo¿¹danej mikroflory podczas d³ugo-
trwa³ej pracy reaktora. Ze wzrostem temperatury maleje lepkoœæ roztworu substra-
tu, a tym samym opory przep³ywu, co pozwala na zwiêkszenie natê¿enia przep³ywu
substratu przez reaktor, a w konsekwencji wzrost wydajnoœci procesu. G³ówn¹ ko-
rzyœci¹ wynikaj¹c¹ z zast¹pienia stosowanych obecnie preparatów -galaktozydazy
ich unieruchomionymi termostabilnymi odpowiednikami jest jednak zwiêkszenie
wydajnoœci procesu oraz ograniczenie ryzyka mikrobiologicznego zanieczyszczenia
reaktora. Intensyfikacji czêœciowej cieplnej destrukcji witamin, lipidów, reszt nie-
których aminokwasów w bia³kach oraz przebiegu reakcji Maillarda i innych prze-
mian sk³adników mleka mo¿na zapobiec, ³¹cz¹c hydrolizê laktozy z czêsto stoso-
wan¹ pasteryzacj¹ produktów mlecznych. Funkcjê pasteryzatora spe³ni w tym przy-
padku reaktor przep³ywowy z unieruchomion¹ termostabiln¹ -galaktozydaz¹ (5,6).
Niedogodnoœci¹ wielu stosowanych obecnie metod unieruchamiania enzymów
jest czêœciowa inaktywacja preparatów spowodowana m.in. warunkami reakcji oraz
zmianami struktury cz¹steczek bia³ka pod wp³ywem substancji wi¹¿¹cych enzym.
Rozmaite sposoby trwa³ego unieruchamiania enzymów polegaj¹ najczêœciej na sprzê-
ganiu bia³ka z noœnikiem za poœrednictwem substancji posiadaj¹cych co najmniej
dwie grupy funkcyjne, z których jedna ³¹czy siê kowalencyjnie z enzymem, a druga
z noœnikiem. W przypadku szk³a porowatego, ¿elu krzemionkowego i innych noœni-
ków nie zawieraj¹cych ugrupowañ atomów zdolnych do reagowania z enzymem lub
substancjami wi¹¿¹cymi enzym, stosuje siê m.in. silanizacjê 3-aminopropylo-trie-
toksysilanem, wprowadzaj¹c¹ na powierzchniê noœnika grupy aminowe wi¹¿¹ce
210
PRACE EKSPERYMENTALNE
309171189.005.png
Unieruchamianie rekombinowanej
-galaktozydazy w reakcjach katalizowanych transglutaminaz¹
bia³ko za poœrednictwem aldehydu glutarowego (7). Obecnie prowadzone s¹ w wie-
lu oœrodkach badania mo¿liwoœci wykorzystania w procesach ci¹g³ych preparatów
uzyskanych przez sieciowanie kryszta³ów enzymu ( Cross-Linked Enzyme Crystals )
(8,9). W celu zmniejszenia oporów dyfuzyjnych konieczne jest jednak ograniczenie
rozmiarów, a szczególnie gruboœci kryszta³ów, co doœæ znacznie utrudnia przep³yw
substratu (8). Mo¿na tego unikn¹æ „sieciuj¹c” rozpuszczalne bia³ko enzymatyczne
po adsorpcji na ¿elu krzemionkowym lub innej niereaktywnej i niedrogiej substancji
o dobrej wytrzyma³oœci mechanicznej.
Celem pracy by³o otrzymanie preparatów termostabilnej -galaktozydazy przy-
datnych w produkcji bezlaktozowego mleka i serwatki. Zamiast stosowanego za-
zwyczaj aldehydu glutarowego do „usieciowania” zaadsorbowanego enzymu wyko-
rzystano transglutaminazê (EC 2.3.2.13), katalizuj¹c¹ tworzenie wi¹zañ amidowych
w reakcjach przeniesienia acylu pomiêdzy grupami -karboksyamidowymi reszt glu-
taminy a pierwszorzêdowymi grupami aminowymi bia³ek lub aktywowanych noœni-
ków. Skutkiem tworzenia tych wi¹zañ powinno byæ ograniczenie desorpcji unieru-
chomionego enzymu poprzez „usieciowanie” jego cz¹steczek miêdzy sob¹ lub
ewentualnie ich trwa³e zwi¹zanie za poœrednictwem grup aminowych aktywowane-
go noœnika.
2. Materia³y i metody
2.1. Stosowane preparaty
-galaktozydazê wyizolowan¹ z komó-
rek Escherichia coli, transformowanych plazmidem pET-30LIC (Novagen Inc., Madi-
son, USA) z wklonowanym genem enzymu z hipertermofilnego archeona Pyrococcus
woesei . Ekstrakt bezkomórkowy pozbawiano termolabilnych bia³ek Escherichia coli
poprzez ich precypitacjê w 85°C, a nastêpnie str¹cano pozostaj¹c¹ w ekstrakcie
-galaktozydazê za pomoc¹ acetonu (10,11). Jako noœniki enzymu stosowano nie-
modyfikowany lub modyfikowany 3-aminopropylo-trietoksysilanem ¿el krzemionko-
wy (Fluka) o rozmiarach ziaren 0,17-0,25 mm charakteryzuj¹cy siê ma³¹ wra¿liwoœ-
ci¹ na zmiany pH, temperatury lub ciœnienia oraz odpornoœci¹ na chemiczn¹ i mikro-
biologiczn¹ degradacjê.
Acylowanie modyfikowanego przez producenta ¿elu krzemionkowego przepro-
wadzano œwie¿o przedestylowanym bezwodnikiem octowym. Próbki zawieraj¹ce
10 ml bezwodnika, 0,1 g ¿elu krzemionkowego i 0,1 g octanu sodu odpowietrzano
5 min w ³aŸni ultradŸwiêkowej i wstrz¹sano przez 1 godz. w 20°C. Otrzymany pro-
dukt s¹czono, przemywano 200 ml wody destylowanej i suszono w 30°C.
BIOTECHNOLOGIA 3 (70) 209-220 2005
211
Do badañ wykorzystano rekombinowan¹
 
Sylwia Wo³osowska, Józef Synowiecki
2.2. Unieruchamianie enzymu
Do 1 g noœnika krzemionkowego umieszczonego w kolbie Erlenmayera o pojem-
noœci 200 ml dodawano 25 ml wodnego roztworu rekombinowanej -galaktozydazy
o stê¿eniu 1mg/ml oraz 25 ml roztworu transglutaminazy ze Streptoverticillum
mobaraense (Ajinomoto, Japonia) o stê¿eniu 0,6 mg/ml w 0,2 M buforze fosforano-
wo-cytrynianowym (pH 5,5), odpowietrzano 5 min w ³a¿ni ultradŸwiêkowej, a na-
stêpnie wstrz¹sano przez 1,5 godz. w temperaturze 50°C z szybkoœci¹ 100 cykli/min
przy amplitudzie 5 cm. Badania wp³ywu kwasowoœci mieszaniny reakcyjnej na iloœæ
unieruchomionego enzymu okreœlano stosuj¹c 0,1 M roztwory buforów fosforano-
wo-cytrynianowych o pH zmienianym w zakresie od 3,0 do 8,5. Preparaty odniesie-
nia przygotowywano zastêpuj¹c roztwór transglutaminazy 25 ml 0,2 M buforu fos-
foranowo-cytrynianowego o pH 5,5. Otrzymane preparaty s¹czono pod zmniejszo-
nym ciœnieniem na nuczy ze spiekiem porcelanowym i przemywano kolejno 1-litro-
wymi porcjami: wody destylowanej, 1 M roztworu NaCl oraz ponownie wody. Prze-
mywanie roztworem chlorku sodu zastosowano w celu usuniêcia enzymu zaadsor-
bowanego na noœniku bez udzia³u wi¹zañ kowalencyjnych. Uzyskane preparaty su-
szono przez 12 godz. w temperaturze 20°C.
2.3. Oznaczanie aktywnoœci enzymatycznej
AktywnoϾ wolnej i unieruchomionej -galaktozydazy oznaczano zmodyfiko-
wan¹ metod¹ Cravena i wsp. (12), okreœlaj¹c iloœæ o-nitrofenolu uwolnionego pod-
czas hydrolizy 5 mM roztworu o-nitrofenylo- -D-galaktopiranozydu (oNPG) w 0,1 M
buforze fosforanowo-cytrynianowym o pH 5,5. W przypadku wolnego enzymu
2,5 ml substratu wstêpnie ogrzewano do 70°C i dodawano 0,5 ml roztworu enzymu
w 0,1 M buforze fosforanowo-cytrynianowym (pH 5,5). Po up³ywie zaplanowanego
czasu reakcji hydrolizê przerywano, dodaj¹c 1 ml 1 M roztworu Na 2 CO 3 i mierzono
absorbancjê (A 420 ) wzglêdem analogicznie ogrzewanej próby odniesienia, zawie-
raj¹cej zamiast roztworu enzymu 0,5 ml buforu fosforanowo-cytrynianowego o pH
5,5.
Aktywnoœæ unieruchomionej -galaktozydazy okreœlano stosuj¹c 10 ml 5 mM
roztworu oNPG w buforze fosforanowo-cytrynianowym ogrzanego do zaplanowanej
temperatury reakcji i dodawano 10 mg preparatu unieruchomionego enzymu. Prób-
ki mieszano przez okreœlony czas z szybkoœci¹ 150 cykli/min przy amplitudzie 5 cm
w termostatowanej wstrz¹sarce i po up³ywie zaplanowanego czasu reakcji przery-
wano hydrolizê dodaj¹c 3,5 ml 1 M roztworu Na 2 CO 3 . Preparat enzymu odwirowy-
wano (5 min, 2000 x g) i mierzono absorbacjê supernatantu (A 420 ) wzglêdem analo-
gicznie ogrzewanego roztworu substratu. Jako jednostkê aktywnoœci przyjêto iloœæ
enzymu hydrolizuj¹c¹ w ci¹gu minuty 1 mol oNPG w temperaturze 70°C w 0,1 M
buforze fosforanowo-cytrynianowym o pH 5,5.
212
PRACE EKSPERYMENTALNE
309171189.001.png
Unieruchamianie rekombinowanej
-galaktozydazy w reakcjach katalizowanych transglutaminaz¹
2.4. Warunki dzia³ania i termostabilnoœæ unieruchomionej
-galaktozydazy
Zale¿noœæ aktywnoœci enzymu od pH reakcji okreœlano stosuj¹c 5 mM roztwory
oNPG w 0,1 M buforach fosforanowo-cytrynianowych o pH od 3,0 do 8,5. Wp³yw
temperatury na aktywnoœæ preparatów okreœlano wed³ug danych zamieszczonych
w rozdziale 2.3. w 0,1 M buforze fosforanowo-cytrynianowym o pH 5,5, zmieniaj¹c
temperaturê reakcji w zakresie 60-98°C. Oznaczenia aktywnoœci preparatu w tempe-
raturach powy¿ej 98°C prowadzono w szczelnie zamykanych probówkach ogrzewa-
nych w ³aŸni glicerynowej. Termostabilnoœæ unieruchomionej -galaktozydazy
okreœlano mierz¹c zmniejszenie aktywnoœci podczas 60 min inkubacji preparatów
w 0,1 M buforze fosforanowo-cytrynianowym (pH 5,5) w temperaturach 60-110°C.
2.5. Zmiany aktywnoœci preparatu podczas hydrolizy laktozy w reaktorze ko-
lumnowym
Kolumnê (0,7 x 10 cm) z p³aszczem ogrzewanym wod¹ o temperaturze 75°C
wype³niano 4,5 g preparatu -galaktozydazy unieruchomionej na ¿elu krzemionko-
wym. Reaktor zasilano 5% roztworem laktozy w 0,1 M buforze fosforanowo-cytry-
nianowym o pH 5,5. Natê¿enie przep³ywu utrzymywano w zakresie 1,3-1,4 ml/min
stosuj¹c pompê perystaltyczn¹ (Unipan 315, Polska). Do pobierania próbek produk-
tów hydrolizy laktozy u¿ywano kolektora frakcji SF3120 (Merck). Stopieñ hydrolizy
laktozy oznaczano metod¹ Nickersona i wsp. (13) okreœlaj¹c stê¿enie wytworzonej
glukozy i galaktozy za pomoc¹ odczynnika arsenomolibdenowego.
3. Omówienie wyników
W przeprowadzonych doœwiadczeniach wykazano, ¿e zastosowanie transgluta-
minazy pozwala na uproszczenie i obni¿enie kosztu procedury unieruchamiania en-
zymów na ¿elu krzemionkowym. Wynika to z wyeliminowania koniecznoœci modyfi-
kowania wymienionego noœnika 3-aminopropylo-trietoksysilanem, stosowanym
w celu wprowadzenia grup aminowych niezbêdnych w przypadku wi¹zania bia³ka
enzymatycznego za poœrednictwem aldehydu glutarowego. O skutecznoœci propo-
nowanego sposobu immobilizacji œwiadczy wyraŸne ograniczenie spadku aktywnoœ-
ci preparatów -galaktozydazy, unieruchomionej na ¿elu krzemionkowym z udzia³em
transglutaminazy po intensywnym przemywaniu roztworem chlorku sodu, powo-
duj¹cym elucjê enzymu zaadsorbowanego za poœrednictwem oddzia³ywañ jono-
wych, w porównaniu z preparatami kontrolnymi otrzymanymi bez jej stosowania
(tab. 1). Zaobserwowane zwiêkszenie stabilnoœci wi¹zania enzymu nie jest przy-
puszczalnie spowodowane tworzeniem wi¹zañ amidowych pomiêdzy enzymem
a noœnikiem, lecz wynika g³ównie z zachodz¹cego pod wp³ywem transglutaminazy
BIOTECHNOLOGIA 3 (70) 209-220 2005
213
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin