Piwowarstwo domowe.pdf

(2740 KB) Pobierz
Piwowarstwo domowe
Piwowarstwodomowe
autorzyWikibooks
StworzonenaWikibooks,
bibliotecewolnychpodr¦czników.
20347570.001.png
Copyright©2008autorzyWikibooks.
Permissionisgrantedtocopy,distributeand/ormodifythisdocumentundertheterms
oftheGNUFreeDocumentationLicense,Version1.2oranylaterversionpublished
bytheFreeSoftwareFoundation;withnoInvariantSections,noFront-CoverTexts,
andnoBack-CoverTexts.Acopyofthelicenseisincludedinthesectionentitled
“GNUFreeDocumentationLicense”.
Udzielasi¦zezwolenianakopiowanie,rozpowszechnianiei/lubmodyfikacj¦tre±ciar-
tykułówpolskichWikibookszgodniezzasadamiLicencjiGNUWolnejDokumentacji
(GNUFreeDocumentationLicense)wwersji1.2lubdowolnejpó¹niejszejopubliko-
wanejprzezFreeSoftwareFoundation;bezSekcjiNiezmiennych,TekstunaPrzedniej
OkładceibezTekstunaTylnejOkładce.Kopiatekstulicencjiznajdujesi¦wcz¦±ci
zatytułowanej„GNUFreeDocumentationLicense”.
Dodatkoweobja±nienias¡podanewdodatku„Dalszewykorzystanietejksi¡»ki”.
Wikibooksnieudziela»adnychgwarancji,zapewnie«aniobietnicdotycz¡cychpo-
prawno±cipublikowanychtre±ci.Nieudzielate»»adnychinnychgwarancji,zarówno
jednoznacznych,jakidorozumianych.
Spistre±ci
Rozdział1.Sprz¦t .................................... 5
1.1.Podstawowy ..................................... 5
1.2.Zaawansowany .................................... 7
Rozdział2.Składniki .................................. 9
2.1.Woda ......................................... 9
2.2. Słód ......................................... 9
2.3.Chmiel ........................................ 10
2.4.Dro»d»epiwowarskie ................................ 10
2.5. Inne ......................................... 11
Rozdział3.Podstawowyproces ............................ 13
3.1. Składniki ....................................... 13
3.2.Próbajodowa .................................... 14
3.3.Zacieranie ...................................... 14
3.4.Filtracja ....................................... 15
3.5.Gotowanie ...................................... 16
3.6.Chłodzenie ...................................... 16
3.7.Fermentacja ..................................... 17
3.8.Rozlewile»akowaniepiwa ............................. 18
Rozdział4.Przepisy ................................... 21
4.1.Piwagórnejfermentacji ............................... 21
4.2.Piwadolnejfermentacji ............................... 21
Rozdział5.Słowniczek ................................. 23
5.1. Słowniczek ...................................... 23
Rozdział6.ródła .................................... 25
6.1.Ksi¡»ki ........................................ 25
6.2. Stronyinternetowe ................................. 25
6.3. Inneprzydatneadresy ............................... 25
Rozdział7.Opodr¦czniku ............................... 27
7.1.Krótkoopodr¦czniku ................................ 27
7.2.Autorzy ....................................... 27
DodatekA.Informacjeoplikuihistoria ...................... 29
A.1.Historia ....................................... 29
A.2.InformacjeoplikuPDFihistoria ......................... 29
A.3.Autorzy ....................................... 29
A.4.Grafiki ........................................ 29
4
Spistre±ci
DodatekB.Dalszewykorzystanietejksi¡»ki ................... 31
B.1.Wst¦p ........................................ 31
B.2.Statusprawny .................................... 31
B.3.WykorzystywaniemateriałówzWikibooks .................... 31
DodatekC.GNUFreeDocumentationLicense .................. 33
Spisrysunków ....................................... 41
Rozdział1
Sprz¦t
Nasampocz¡tekpowiniene±zaopatrzy¢si¦wodpowiednisprz¦t.Niemusiszmie¢
wszystkiegoodrazu,by¢mo»eudacisi¦zaadoptowa¢jakie±rzeczyzkuchni,mo»e
maj¡co±twoiznajomi?Zczasemjakju»nabierzeszdo±wiadczenia,przyjdzieczaste»
nabardziejplanowanewydatki.
1.1.Podstawowy
1.1.1.Garnek
Topodstawowyprzyrz¡dkuchenny,wi¦cniepowinnoby¢wi¦kszychproblemów
zjegoznalezieniem.Donaszychcelówpotrzebnyjestgarnek15-litrowy.Generalnie
dozacieraniapotrzebujemygarnka,którymapojemno±¢ok.30-50%wi¦ksz¡odilo±ci
piwa,któr¡chcemyuwarzy¢.Wprzypadkuwarzenia10litrówpiwaprzydasi¦garnek
15-litrowy,wprzypadku20litrówpiwagarnek30-litrowy.
Najlepszyb¦dziegarnekzestalinierdzewnejlubemaliowany(nale»yuwa»a¢na
p¦kni¦cia).Dobrewydaj¡si¦by¢tak»egarnkialuminiowe,nienale»yjednaku»ywa¢
doichmyciazasadowych±rodkówmyj¡cych.Wystrzegajmysi¦garnkówocynkowa-
nych.
Je»eliposiadaszkuchenk¦zceramiczn¡płyt¡grzejn¡,tozwró¢uwag¦,czygarnek
posiadapłaskiedno.
1.1.2.Fermentor
Topojemnikwktórymzachodzifermentacjabrzeczki.Mo»enimby¢ka»dypo-
jemnikprzygotowanyprzezproducentadokontaktuz»ywno±ci¡.Mo»nakupi¢wskle-
pachinternetowychzkranikiemspustowymiskal¡.Donaszychzastosowa«wystar-
czy20-litrowyfermentor,alewi¦kszyb¦dziezdecydowanielepszymrozwi¡zaniem.
Fermentorpowinienby¢ok.30%wi¦kszyni»planowanaobj¦to±¢warki.
Fermentormo»nazast¡pi¢wiadremzpokrywk¡,du»ymgarnkiemlubszklanym
balonemdowina.Toostatnierozwi¡zanieniejestpolecanezewzgl¦dunadu»¡trud-
no±¢zmyciembalonu.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin