MietowkaZestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.1 galazka miety,1 skorka z cytryny,1 lyzeczka cukru,450 ml spirytusu o mocy 95ż,600 ml wody.1. Z cytryny sciac cienko skorke i sparzyc ja wrzatkiem. Zagotowac 400 ml wodyi rozpuscic w niej cukier.2. Do gasiorka wlozyc miete, skorke z cytryny, wlac rozpuszczony w wodzie cukier i zalac je spirytusem.3. Zamknac gasiorek i odstawic na 5-6 dni.4. Dolac przegotowanej wody do objetosci 1 litra, wymieszac i przefiltrowacprzez wate, po czym zlac do butelek.5. Mietowke mozna sporzadzic takze za pomoca olejku mietowego. Nalezy 1 mlolejku rozpuscic w 100 ml spirytusu o mocy 95ż, dzieki czemu uzyska sie1-procentowy roztwor. Nastepnie 10-15 ml tego roztworu dodac do 415 ml spirytusu o mocy 95ż i zmieszac ze 175 g rozpuszczonego w wodzie cukru. Dopelnic woda do objetosci 1 litra i rozlac do butelek.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 22.
WiatremCzesana