Scenariusz zajęć
Oddział przedszkolny, grupa „0”a
Temat: W spiżarni
Cele operacyjne - dziecko:
Ø uważnie słucha wiersza i udziela odpowiedzi na pytania dotyczące jego treści, odwołując się do doświadczeń wyniesionych z domu rodzinnego,
Ø posługuje się nazwami przetworów owocowych i warzywnych,
Ø wypowiada się na temat obrazka,
Ø rozumie i stosuje określenia: w słoju z lewej strony, w słoju środkowym, w słoju z prawej strony,
Ø odzwierciedla w formie plastycznej własne spostrzeżenia i doświadczenia,
Ø śpiewa piosenki z dziecięcego repertuaru i wyraża muzykę ruchem.
Metody:
- słowne: przekazanie treści utworu, rozmowa, objaśnienia,
- oglądowe: oglądanie ilustracji,
- czynne: zadania stawiane do wykonania, zabawa ruchowa.
Formy:
praca z całą grupą i indywidualna.
Środki dydaktyczne:
Tekst wiersza Marii Kownackiej W spiżarni, płyta CD „Wesoła Szkoła Sześciolatka” cz. 1 z piosenkami Już owoców pełen kosz i Piosenka wesołej kapusty, obrazek przedstawiający spiżarnię z jesiennymi przetworami, książka pomocnicza „Razem w przedszkolu. Karty” cz. 2, szablon słoja, kartki z bloku technicznego, papier kolorowy, kredki, nożyczki, klej.
Przebieg zajęć:
1. Powitanie w grupie – przekazanie iskierki przyjaźni.
2. „W spiżarni” – słuchanie wiersza Marii Kownackiej
W spiżarni
W spiżarni na półkach
zapasów bez liku.
Są dżemy, kompoty,
złoty miód w słoiku.
I cebula w wiankach,
i grzybki suszone,
są główki kapusty,
ogórki kiszone.
A gdy będzie w zimie
tęgi mróz na dworze,
zapachnie nam lato –
gdy słoik otworzę.
Wyjaśnienie pojęć: spiżarnia, zapasów bez liku, cebula w wiankach, tęgi mróz.
Udzielanie odpowiedzi na pytania:
- Jakie zapasy ludzie robią na zimę?
- Jakie przetwory powstają z owoców, a jakie z warzyw?
- Dlaczego ludzie przygotowują przetwory z owoców i warzyw na zimę?
- Gdzie przechowuje się sałatki, kiszonki, marynaty, soki, dżemy i inne zapasy?
Rozmowa na temat przygotowania zapasów na zimę w domach dzieci.
3. Śpiewanie piosenki „Już owoców pełen kosz”
I. Hula w polu psotny wiatr
i jabłonią trzęsie.
A z jabłoni jabłek grad
szur, szur przez gałęzie.
Ref. Już owoców pełen kosz,
mienią, mienią się barwami.
Te owoce smaczne są,
zjedz je, zjedz je razem z nami.
II. Kiedy w polu wicher dmie,
pójdę pod jabłonie.
I nastawię ręce dwie:
hop, jabłuszko w dłonie!
Ref. Już owoców pełen kosz…
III. Jabłka, co czerwienią lśnią,
do domu zaniosę.
I sałatkę zrobię z nich,
spróbuj, bardzo proszę.
4. „Zapasy” – praca z obrazkiem. Nazywanie zawartości słojów ustawionych na półkach, np. kompot ze śliwek, kiszone ogórki, sok z malin. Określanie, jakie przetwory znajdują się na górnej półce, a jakie na dolnej – używanie określeń: w słoju z lewej strony…, w słoju środkowym…, w słoju z prawej strony…, na górnej półce…, na dolnej półce… itp.
5. Wykonanie zadania w kartach pracy. Określanie rodzajów przetworów. Umieszczanie na półkach nalepek ze słoikami, a na haczykach nalepek z cebulą i czosnkiem. Dorysowywanie w pustych słoikach ich zawartości.
6. Zabawa taneczna przy „Piosence wesołej kapusty” – improwizowanie muzyki ruchem.
7. „Przetwory” – wycinanie, kolorowanie. Odrysowanie na kartce papieru szablonu słoika, kolorowanie tła w słoiku w zależności od jego zawartości. Wycinanie z kolorowego papieru kształtu owoców, warzyw i naklejanie ich na słoju.
8. Prace porządkowe w sali po zakończeniu zajęć. Przygotowanie wystawy prac dzieci.
Opracowała: Anna Krygier
3
flek