ciastka półfrancuskie
4 szklanki mąki1 kostka margaryny2 zółtka1 szklanka gęstej kwaśnej śmietanyDo mąki dodać margarynę wyjętą prosto z lodówki i siekając nożem doskonale wymieszać ją z mąką. Dodać żółtka i po trochę śmietany cały czas zagniatając ciasto nożem.Jeśli ciasto jest zbyt klejące można podsypać mąką. Na koniec rękami szybko uformować z ciasta kulę, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Potem porcje ciasta rozwałkować na grubość około 4 mm i foremkami wykrawać ciastka. Każde ciastko posmarować roztrzepanym białkiem o posypać cukrem kryształem. Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nahrzanego do około 180-200 stopni i piec ciastka na złoto.
ciasteczka kruche
Przepis na ok.80 sztuk!Składniki: 500 g mąki,175 g cukru,2 jajka, szczypta soli, 2 opakowania cukru waniliowego, 25 g masła lub margaryny!Wykonanie ciasta:-ze wszystkich składników zagnieść robotem ciasto, uformować z niego kulę i owinąć w folię spożywczą.Wstawić na przynajmniej 30 minut do lodówki!-Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na szerokość 30 centymetrów!-Foremkami wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 10-15 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku!Smacznego!!!!!!!!!!!!!!
Aldek76