Towary - Nowe pyt.doc

(26 KB) Pobierz

1.        Żywnośćią funkcjonalną jest

a)      tradycyjna żywność z probiotykami lub prebiotykami,

b)     tradycyjna żywność z prebiotykami lub synbiotykami,

c)      tradycyjna żywność ze składnikami o działaniu prozdrowotnym,

d)     żywność poprawiająca samopoczucie.

 

  1. Semolina to mąka z pszenicy durum, kasza makaronowa
  2. Orkisz stara odmiana pszenicy
  3. WP BK kl II, WŁ BK kl II
  4. WPNI?
  5. L w mleku w proszku?
  6. Najwięcej magnezu w warzywach jest w – ziemniak
  7. Najniższe pH wśród warzy – pomidor
  8. W makaronach gronkowców może być – 1000
  9. Typ 500 oznacza, że 500g popiołu jest w 100kg mąki
  10. Kasza jaglana jest z – prosa
  11. Żywność najbardziej gotowa – gotowa do zjedzenia
  12. Twardość sera oznaczamy przez – zawartość wody w masie beztłuszczowej sera
  13. W brojlerze jest 66% wody 24% tłuszczu
  14. Średnie planowanie ryżu w Polsce – 20 ton
  15. Średnie plonowanie 4 podstawowych zbóż – 8 ton
  16. Zawartość max wody w zbożach – 15%
  17. Najwięcej błonnika wśród owoców mają – maliny
  18. Najmniejszy stopień nasycenia ma – olej rzepakowy
  19. Soja ma - 20% tłuszczu
  20. Żywnością nie jest – trzoda chlewna, jabłka w sadzie
  21. Do chleba nie dodaje się – glutenu (guma guar, sól, kw propionowy)
  22. Do jakich produktów nie dodaje się substancji dodatkowych - woda min i miód, miód i masło, cukier i chleb

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin