Batoniki z ziarnami i miodem.pdf

(148 KB) Pobierz
Microsoft Word - Batoniki z ziarnami i miodem
Batoniki z ziarnami i miodem
Składniki (na 10-12 porcji):
- 2 szklanki płatków owsianych zwykłych
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki płynnego miodu
Płatki owsiane zrumienić na suchej patelni. Pestki słonecznika i dyni
również uprażyć na patelni, a następnie wymieszać z płatkami, żurawiną,
rodzynkami i rozpuszczonym masłem. Przełożyć do rondla z podgrzanym
miodem i dokładnie wymieszać.
Prostokątną płaską formę (o wymiarach ok. 20x28 cm) wyłożyć papierem
do pieczenia i ułożyć na niej przygotowaną masę tak, by miała grubość około
2 cm. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 130 o C. Wyrównać wierzch i kiedy
jeszcze będzie ciepła pokroić na porcje (kiedy wystygnie będzie zbyt twarda).
643899230.001.png 643899230.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin