Gofry(5).doc

(97 KB) Pobierz
Gofry

Gofry

składniki

·         500 dag mąki pszennej tortowej

·         2 jaja kurze całe

·         1/3 kostki masła extra

·         1 porcja cukru waniliowego

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         woda

Sposób przygotowania

1.     Topimy masło i studzimy.

2.     Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i dwoma żółtkami.

3.     Z białek ubijamy pianę.

4.     Do mąki i pozostałych składników dodajemy wodę i mieszamy. Dolewamy wody tyle żeby ciasto miało konsystencje śmietany.

5.     Na końcu łączymy masę z białkami, powoli mieszając.

6.     Wylewamy chochelką na gorącą gofrownicę.

7.     Można ewentualnie posmarować tłuszczem, wtedy na pewno się cisto nie przyklei.

8.     Studzimy koniecznie opierając je o coś!!

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin