TOXYKI 1
1. Wyjaśnij pojęcie dawki LD50. Jak się ją wyznacza? (podobno chodziło o ogólne zasady wyznaczania tej dawki: zwierzęta, warunki, etc.) 2. Rola diagnostyczna oznaczania ciężaru właściwego moczu + uzasadnienie odpowiedzi. 3. W jakich przypadkach może wystąpić HIPEROKSALURIA? Jakie są jej objawy i skutki? 4. Mechanizmy goitronnego działania różnych związków chemicznych i przykłady tych związków.
1. etapy oznaczania toskyczności substancji i omówić jeden z nich ( lipa...) 2. na czym polega działanie antyodżywcze i toksyczne kwasu szczawiowego 3. scharakteryzować jony SCN(-) 4. wymienić próby czynnościowe dla trzustki i omówić dowolną
1. co to są biomarkery i co przy ich użyciu możemy określić? + 3 przykłady (te z tabelki) 2. co to jest LD50 i jakimi metodami się je wylicza? 3. o czym świadczy podwyższony poziom białka w moczu oraz o czym świadczy podwyższony poziom erytrocytów w moczu? odp uzasadnij 4. dlaczego nalezy przeciwdziałać antyodżywczemu działaniu kwasu szczawiowego i jakimi sposobami? 5. co to są hemaglutyniny i polifenole?
1.podaj i opisz klasy toksycznosci 2.co to tiooksazolidyny 3.szczawiany w żywności 4.mechanizm działania pestycydów fosfoorganicznych 5.związki nefrotoksyczne, jaki maja wpływ na organizm,wymienic na co,choroby i jakie to zwiazki:)
1)wplyw Pb na procesy krwiotworcze 2)jak zbadac wlasciwosci detoksykacyjne watroby i podaj przyklady sub hepatotoksycznych 3) charakterystyka polifenoli i hemaglutynin 4)podzial prod spoz. w zwiazku ze stosunkiem (COOH)2: Ca 5)def ADI ,jak sie to oblicza i praktyczne zastosowanie
1. Badanie toksyczności ostrej (warunki, zwierzęta, dawki) 2. Metabolizm kw. szczawiowego w organizmie. Jak zmniejszyć szkodliwe działanie szczawianów. 3. Jakie znasz zwiazki wolotworcze, w jakich produktach wystepują. Jak je dezaktywować. 4. Związki hepatotoksyczne, wymienić, jakie maja działanie na organizm.
1. Dawka ADI i jak sie ja oblicza. 2. Ostra niewydolność nerek-objawy i ksenobiotyki ja powodujące. 3. Jak można zapobiegać antyodżywczemu działaniu goitrogenów. Wymienić goitrogeny w żywności. 4. Zasada metody oznaczania szczawianów.
Tox2
1. opis idealnego słodzika
2. definicja i zasada działania przeciwutleniaczy. jakie przeciwutl stosuje się do peklowanego mięsa i tłuszczów do przetwórstwa
3. wymień 6 barwników syntetycznych, jakie negatywne skutki zdrowotne mogą powodować tego typu barwniki
4. opisz nizynę
1.opisac w pkt BHA2.opisac w pkt aspartam3.wymienic 6 konserwantów chemicznych i napisac od czego zalezy ich dzialane w produktach4.co to sa barwniki azowe i ktorych z nich nie mozna stosowac do zywnosci i dlaczego
Tox3
1.Jakie zagrożenia niesie za soba stosowanie pestycydów? 2.Co przyspiesza, a co spowalnia degradację pestycydów? 3.Objawy zatruć przewlekłych nieorganicznymi związkami arsenu. 4.Jakie miary stosuje sie przy okreslnia zanieszyszczenia produktów i kiedy sie je stosuje? (w kazdym bądź razie chodziło o te 3 poziomy: średni, najbardziej prawdopodbny i skrajnie wyskoki)
1.formy użytkowe pestycydów -co to sa nematocydy -co to sa desyktanty 2.jakie parametry charakteryzują MGP -czy MGP w różnych krajach może miec różne wartości 3.działanie metylorteci na organizm człowieka -PTWI dla rteci 4.jakie sa powody czy poziomy? zanieczyszczenia żywnosci, z uwzglednieniem grup charakterystycznych
1. Wymień w pkt pozytywne i negatywne aspekty stosowania pestycydów 2. Wymień w pkt. jakie toksyczne objawy powoduje EBDTC 3. Omów mechanizm opóźnionego działania pestycydów fosfoorganicznych 4. Objawy zatrucia ostrego arszenikiem i arsenowodorem 5. chodziło o asymetryczny i symetryczny układ w rozkładzie zanieczyszczeniami: DDT i lindanem, jaki jest rozkład i omów (coś takiego)
1opisać metylortęć i podać PTWI dla arsenu;
2po co prowadzi się monitoring zanieczyszczeń w Polsce i kto jest najbardziej narażony na największe pobranie z zywnością;
3opisać ostre zatrucie pestycydami fosforoorganicznymmi;
4lecznicze działanie EBDTC
5skutki długotrwałego działania pestycudów..
1. metabolizm arsenu, od czego zależy toksyczność jego związków 2. propyleno-bis-ditiokarba miniany - charakterystyka ich i metabolitów 3. wpływ ołowiu na niedokrwistość 4. po co prowadzi się monitoring zanieczyszczeń źywności, które osoby są najbardziej narażone na spożycie zanieczyszczeń z żywnością 5. definicje: okres karencji, okres prewencji, regulatory wzrostu roślin
Elesmera