Prewencja i rehabilitacja nr 2 2004.pdf

(288 KB) Pobierz
16.06.04 korekta.indd
O zdrowiu publicznym
dotyczące zachowania zdrowia poszczegól-
nych osób od problemów dotyczących zachowania
zdrowia całych społeczności.
Akwedukty, termy, łaźnie służyły zachowaniu
zdrowia mieszkańców starożytnej Grecji, Rzymu
i Egiptu. W 1848 r. w Anglii wydano pierwszą na
świecie ustawę o zdrowiu publicznym, regulują-
cą zasady utrzymywania odpowiedniego stanu
sanitarnego kraju, w szczególności w zakresie ja-
kości wód.
W Polsce termin zdrowie publiczne używany jest
od czasów zaborów, natomiast od 1883 r. jako jed-
no z najstarszych w świecie, wydawane jest pismo
„Zdrowie Publiczne”.
Od XIX wieku podejmowano badania mające na
celu usystematyzowanie pojęć zdrowie i choroba ,
ale przez wiele lat w obowiązujących definicjach
dominowały kategorie biologiczne, a zdrowie było
traktowane jedynie jako brak choroby. Wszelkie
rodzaje interwencji w skali społecznej zmierzające
rzystywano różne definicje zdrowia i choroby – inną
w przypadku walki z epidemią konkretnej choroby,
inną dla promowania określonego zachowania pro-
zdrowotnego, ale wszystkie te definicje, poza czyn-
nikami biologicznymi, uwzględniały funkcję społecz-
nej i psychicznej aktywności człowieka.
Pierwsza definicja zdrowia przyjęta w 1946 r.
przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) miała
już charakter wieloaspektowy, ale służyła wyłącznie
jako punkt odniesienia dla prowadzenia dalszych
badań i analiz. Prace nad bardziej praktycznym
zdefiniowaniem zdrowia doprowadziły w latach
pięćdziesiątych ubiegłego wieku do przyjęcia przez
WHO założenia, że istotę zdrowia należy pojmować
jako: q zdolność do normalnego funkcjonowania
organizmu – wszystkich jego czynności i organów
q zdolność do adaptacji w zmiennym środowisku
q pewien potencjał fizyczny i psychiczny dający moż-
liwość rozwijania aktywności q wyraz równowagi
i harmonii możliwości fizycznych, psychicznych
i społecznych osoby ludzkiej.
Rysunek 1
Istota zdrowia według WHO
ISTOTĘ ZDROWIA NALEŻY POJMOWAĆ JAKO:
zdolność do normalnego funkcjonowania organizmu – wszystkich jego czynności i organów
zdolność do adaptacji w zmiennym środowisku
pewien potencjał fizyczny i psychiczny dający możliwość rozwijania aktywności
wyraz równowagi i harmonii możliwości fizycznych, psychicznych i społecznych osoby ludzkiej.
do eliminacji czynników chorobotwórczych, albo
służące doskonaleniu metod usuwania patologii,
uznawano za działania mające pozytywny wpływ na
poprawę stanu zdrowia ludności.
W XX wieku amerykański uczony Talcott Parsons
zwrócił uwagę na kompleksowy charakter problemu
i określił chorobę jako stan ograniczenia lub nie-
możności pełnienia przez jednostkę zwykłych, co-
dziennych ról społecznych, z racji jej uczestnictwa
w życiu społecznym i przynależności do różnych
grup (np. rodzinnej, zawodowej), natomiast zdro-
wie – jako stan stwarzający jednostkom możliwość
rozwijania w pełni aktywności fizycznej, psychicznej
i społecznej. Od tej pory dla różnych potrzeb wyko-
Pojęcie zdrowie zbiorowości jest kategorią abstrak-
cyjną. W żadnym razie zdrowie zbiorowości nie stano-
wi sumy stanów zdrowia poszczególnych jednostek
we wspólnocie. Ocenić zdrowie zbiorowości jest nie-
zwykle trudno, możliwa jest jedynie ocena pośrednia
przy wykorzystaniu w szczególności metod epidemio-
logicznych, socjomedycznych i biostatystyki.
Najczęściej stosowane są tzw. mierniki nega-
tywne (częstość występowania chorób, umieral-
ność ogólna i proporcjonalna, umieralność nowo-
rodków i niemowląt, śmiertelność, średnie trwanie
życia). W ostatnim czasie jednak coraz częściej
uwzględniane są także mierniki pozytywne (funk-
cjonalna sprawność, brak obciążenia chorobami,
PREWENCJA I REHABILITACJA 2/2004
1
O d niepamiętnych czasów odróżniano problemy
213436323.014.png
możliwość podejmowania aktywności zawodowej,
uczestnictwo w życiu społecznym). Stosowanie
obu wymienionych rodzajów mierników pozwala na
bardziej precyzyjne wykorzystanie wyników prowa-
dzonych analiz do celów planistycznych.
gleby, promieniowanie, średnie temperatury.
Należy jednakże podkreślić, że na czynniki przy-
pisane polu środowiska mają wpływ całe społecz-
ności, które mogą oddziaływać na stan danego
środowiska.
Rysunek 2
Mierniki negatywne oceny zdrowia zbiorowości
CZĘSTOŚĆ
WYSTĘPOWANIA
CHORÓB
UMIERALNOŚĆ
OGÓLNA
I PROPORCJONALNA
UMIERALNOŚĆ
NOWORODKÓW
I NIEMOWLĄT
ŚMIERTELNOŚĆ
I ŚREDNIE TRWANIE
ŻYCIA
rowości jest determinowany przez wiele
różnych czynników. Teoretycy zdrowia publicznego
od lat próbują je usystematyzować według różnych
kryteriów.
Takich koncepcji jest wiele, ale te przedstawione
poniżej mają największą liczbę zwolenników.
Koncepcja pól zdrowia przedstawiona w kana-
dyjskim raporcie Lalonda w latach 1977-1978 dzieli
S tan zdrowia jednostek oraz większych zbio-
Na pole zachowań jednostka ma wpływ. Mówi się
nawet o zawinionym złym stanie zdrowia, będącym
wynikiem świadomego działania człowieka.
Pole opieki zdrowotnej obejmuje czynniki do-
tyczące zasobów i organizacji opieki zdrowotnej.
Jednostka jest wyłącznie odbiorcą wspomnia-
nych działań i nie ma na nie wpływu, natomiast
społeczność może wpływać na poprawę usług
zdrowotnych.
Rysunek 3
Koncepcja pól zdrowia przedstawiona w kanadyjskim raporcie Lalonda
POLE
BIOLOGII
POLE
ŚRODOWISKA
STAN
ZDROWIA
POLE
ZACHOWAŃ
POLE OPIEKI
ZDROWOTNEJ
czynniki kształtujące stan zdrowia na cztery grupy
(pola) – w zależności od tego, czy jednostka ma
wpływ na poszczególne grupy czynników.
I tak do pola biologii zaliczono wszystkie czynniki
biologiczne, głównie genetyczne, na które jednost-
ka nie ma wpływu.
Do pola środowiska , na które jednostka także
nie ma wpływu, zaliczono czynniki decydujące
o naturalnym środowisku życia człowieka, a więc:
jakość wód, ilość opadów, nasłonecznienie, stan
Koncepcja Banku Światowego zakłada, że stan
zdrowia jest funkcją stanu zamożności i wykształ-
cenia społeczeństwa – jest on tym lepszy, im spo-
łeczeństwo jest bardziej zamożne i wykształcone.
Poprawa stanu zdrowia zwiększa szansę rozwoju
kraju, a rozwój gospodarczy warunkuje wzrost za-
możności obywateli, co z kolei daje im możliwość
lepszego wykształcenia. W tej koncepcji zdrowie
nie jest pasywnym elementem rzeczywistości, ale
formą kapitału, który należy pomnażać.
2
PREWENCJA I REHABILITACJA 2/2004
213436323.015.png 213436323.016.png 213436323.017.png 213436323.001.png 213436323.002.png 213436323.003.png 213436323.004.png
Rysunek 4
q poprawa stanu zdrowotnego środowiska,
q walka z chorobami, które aktualnie stanowią
największe zagrożenie,
q edukacja jednostek w zakresie higieny osobistej,
q organizacja świadczeń i usług medycznych, ze
szczególnym uwzględnieniem wczesnej diagnostyki
i leczenia ukierunkowanego zapobiegawczo,
q wdrażanie środków i rozwiązań socjalnych
zabezpieczających każdej jednostce zbiorowości
poziom życia umożliwiający zachowanie zdrowia.
Światowa Organizacja Zdrowia w 1973 r. – poza
tradycyjnymi obszarami działania (higiena środowi-
ska i walka z chorobami zakaźnymi) – przyjęła za
obszar działań zdrowia publicznego także:
q zagrożenie dla zdrowia określonej populacji,
q określanie stanu zdrowotnego mniejszych
zbiorowości,
q usługi zdrowotne,
q administrowanie opieką zdrowotną.
Według teorii Donalda Achesona, opublikowanej
w raporcie o stanie zdrowia publicznego w Wielkiej
Brytanii w 1990 r., zdrowie publiczne to nauka i sztu-
ka zapobiegania chorobom, przedłużania życia
i promowania zdrowia poprzez organizację zbioro-
wych wysiłków społeczeństwa.
W latach sześćdziesiątych i siedemdziesią-
tych XX w. – w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie
i krajach Unii Europejskiej – nastąpił rozwój badań
Stan zdrowia społeczeństwa
według koncepcji Banku Światowego
STAN
ZDROWIA
SPOŁECZEŃSTWA
Stan
zamożności
społeczeństwa
Stan
wykształcenia
społeczeństwa
Koncepcja francuskich teoretyków zdrowia
publicznego dzieli czynniki kształtujące zdrowie
jednostki lub populacji na sześć grup: czynniki śro-
dowiska naturalnego, z uwzględnieniem odrębności
geograficznych, czynniki demograficzne, społeczno-
-ekonomiczne, psychologiczno-kulturowe, politycz-
no-administracyjne oraz związane z organizacją i fun-
kcjonowaniem systemu opieki zdrowotnej. Według
każdej z tych grup czynników – przy zastosowaniu
skali punktowej – oceniany jest stan zdrowotności
populacji w poszczególnych krajach.
Rysunek 5
Stan zdrowia populacji
według koncepcji teoretyków francuskich
Środowisko
naturalne
Czynniki
psychologiczno-
-kulturowe
Czynniki
demograficzne
ZDROWIE
POPULACJI
Czynniki
polityczno-
-administracyjne
Czynniki
społeczno-
-ekonomiczne
System
opieki
zdrowotnej
ników kształtujących zdrowie, dziedzina
wiedzy, jaką jest zdrowie publiczne obejmowała
tradycyjnie problem higieny i przeciwdziałania
chorobom zakaźnym. Współcześnie termin zdro-
wie publiczne odnosi się do znacznie szerszego
obszaru działań.
W 1939 r. powstała teoria Winslowa określająca
zdrowie publiczne jako wiedzę i sztukę służącą za-
pobieganiu chorobom, poprawie i przedłużaniu ży-
cia, zdrowia oraz witalności fizycznej i psychicznej,
poprzez różne działania zbiorowe, jak:
w dziedzinie zdrowia publicznego jako dyscypliny
wiedzy ukierunkowanej na rozpoznawanie stanu
zdrowia zbiorowości dla rozwiązywania problemów
zdrowotnych całych populacji. W tym okresie zaczę-
ły powstawać wyodrębnione instytucje naukowe
(szkoły zdrowia publicznego), których zadaniem
było wypracowanie metod harmonijnego współ-
działania różnych dyscyplin naukowych. Przyjęto, że
zdrowie publiczne jako interdyscyplinarna dziedzina
wiedzy posiada własne pole badawcze oraz dziedzi-
ny je wspierające, do których zalicza się: nauki przy-
rodnicze, medyczne, techniczne i społeczne.
PREWENCJA I REHABILITACJA 2/2004
3
N iezależnie od określania roli i liczby czyn-
213436323.005.png 213436323.006.png 213436323.007.png 213436323.008.png 213436323.009.png
Badania prowadzone w zakresie zdrowia publicz-
nego korzystają z doświadczeń wielu samodziel-
nych gałęzi nauki, takich jak: epidemiologia, higiena
środowiska, demografia, biostatystyka, teoria orga-
nizacji i zarządzania, administrowanie danymi, pra-
wo, ekonomia, socjologia, pedagogika i edukacja
zdrowotna, psychologia, etyka, polityka zdrowotna,
informatyka i inne.
Można więc powiedzieć, że dla rozwiązywania
problemów zdrowotnych populacji powinno współ-
działać ze sobą wiele dyscyplin naukowych. To
współdziałanie ma swoje określone obszary. Oma-
wia je, opublikowana w 1992 r., praca Frenka, bę-
dąca wynikiem analizy sytuacji w około 30 krajach
świata. Wynika z niej, że działania w zakresie zdro-
wia publicznego:
q są zawsze związane z działaniami admini-
stracji rządowej na różnych szczeblach, co wiąże
się z odpowiedzialnością za stan bezpieczeństwa
zdrowotnego,
q odnoszą się do działań ponadindywidualnych,
nastawionych na determinanty zdrowotne, na które
jednostka sama nie ma wpływu,
q są wiarygodne i efektywne jeśli ich realizacją
zajmują się instytucje nienastawione na zyski,
q dotyczą świadczeń zdrowotnych nastawionych na
problemy społeczności – przy zachowaniu różnic w kon-
centracji środków zależnie od aktualnych priorytetów,
q dotyczą szczególnie ważnych aktualnie pro-
blemów zdrowotnych, np. walki z AIDS,
q są nastawione na świadczenie usług zdrowot-
nych dla najsłabszych, najbardziej niesamodziel-
nych grup społecznych,
q mają na celu maksymalizację efektów zdro-
wotnych za minimalną cenę – przy akceptowalnym
poziomie jakości usług.
W badaniach dotyczących zdrowia publicznego
zawsze występowały dwa kierunki: pragmatyczny,
który określał konkretne problemy zdrowotne do
rozwiązania, i kierunek, który przy definiowaniu pro-
blemów zdrowotnych brał pod uwagę takie wartości
jak: sprawiedliwość społeczna, współczucie dla
słabszych, równość w dostępie do świadczeń.
Należy mieć nadzieję, że w tak ważnej dla nas
wszystkich dziedzinie wiedzy jak zdrowie publiczne
nadal będzie miejsce dla ponadczasowych wartości
etycznych i humanitarnych.
Alicja Barwicka
Departament Prewencji i Rehabilitacji
Zintegrowane zarządzanie zdrowiem
i bezpieczeństwem w miejscu pracy (cz. 2)
Poniżej zamieszczamy drugą część artykułu prof. Bogusława
Barańskiego z Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi. Pierwsza
część tego artykułu, pod takim samym tytułem, ukazała się
w numerze 1 kwartalnika z 2004 r.
Koncepcja i zadania dobrej praktyki
w zintegrowanym zarządzaniu
prewencją wypadkową i rentową
w miejscu pracy
determinanty zdrowia oraz przez determinanty zdro-
wia zależne od środowiska i stylu życia,
— wspieranie zdrowia psychicznego i fizyczne-
go oraz zdolności do pracy,
— ograniczenie przechodzenia na rentę oraz
ograniczenie absencji chorobowej,
— ochrona i utrzymanie dobrego stanu środowiska
naturalnego i zdrowia ludzi żyjących poza zakładem,
— zapewnienie optymalnej równowagi pomię-
dzy wynikami ekonomicznymi a zdolnością do pra-
cy i zdrowiem całej załogi,
— dostarczanie zdrowych i przyjaznych środo-
wisku produktów i usług.
Główne zadania zintegrowanego zarządzania
zdrowiem i bezpieczeństwem to:
— zapewnienie zdrowego i bezpiecznego śro-
dowiska pracy, aby ograniczyć lub wyeliminować ry-
zyko wypadków przy pracy i chorób zawodowych,
— zapobieganie – mogącym wystąpić wśród
pracowników i pracodawców – urazom, chorobom
i dolegliwościom spowodowanym przez społeczne
4
PREWENCJA I REHABILITACJA 2/2004
213436323.010.png
Zdrowe przedsiębiorstwo to takie, które: q rozwi-
nęło i wdrożyło procesy związane z dobrą praktyką
w zarządzaniu zdrowiem i bezpieczeństwem w pra-
cy, a także społecznymi, środowiskowymi i zależny-
mi od stylu życia determinantami zdrowia q podjęło
starania prowadzące do zademonstrowania swo-
jego systemu dobrej praktyki pracownikom, opinii
publicznej, kontrahentom, klientom oraz władzom.
zwyczaju związanego ze stylem życia (np. palenia ty-
toniu) bądź zachowań poszczególnych pracowników.
Jednakże ten wąski sposób pojmowania problemu
prowadził do przeoczenia środowiskowych, społecz-
nych i organizacyjnych determinant zdrowia.
Na początku lat osiemdziesiątych programy
„opiekuńcze” zdominowały działania nakierowane
na promocję zdrowia w miejscu pracy, lecz więk-
szość z nich nadal skupiała się na modyfikacji
zachowań indywidualnych pracowników. Ottaw-
ska Karta Promocji Zdrowia (WHO, 1987) ziden-
tyfikowała pewne obszary będące siłą napędową
promocji zdrowia. Miejsca pracy – obok miast i szkół
– stały się takimi obszarami. Według karty ottaw-
skiej promocja zdrowia obejmuje wszystkie działa-
nia, które pozwalają poszczególnym pracownikom,
grupom lub organizacjom zwiększyć kontrolę nad
determinantami swego zdrowia. Najważniejszą bo-
wiem cechą promocji zdrowia jest bezpośrednie za-
angażowanie ludzi w działania na rzecz utrzymania
lub poprawy własnego zdrowia.
Główne obszary
zintegrowanego zarządzania zdrowiem
w miejscu pracy
r Promocja zdrowia w miejscu pracy
Koncepcja miejsca pracy promującego zdrowie
przeszła znaczące zmiany od czasu jej powstania w
latach siedemdziesiątych. W początkowych stadiach
jej ewolucji działania promujące zdrowie w miejscu
pracy ogniskowały się głównie na pojedynczym scho-
rzeniu lub czynniku ryzyka, albo na zmianie jakiegoś
Rysunek 1
Czynniki wpływające na wyniki
zintegrowanego zarządzania zdrowiem i bezpieczeństwem w miejscu pracy
Rząd
Partnerzy
społeczni
Służby zdrowia
pracujących
Minimalne
wymogi
Rozważania
i podejście
Świadczenia
i audit
Promocja zdrowia
w miejscu pracy
Zintegrowane zarządzanie
zdrowiem w miejscu pracy
to zarządzanie zawodowymi,
środowiskowymi, społecznymi
i związanymi ze stylem życia
determinantami zdrowia
Aspekty
społeczno-
-ekonomiczne
Zarządzanie
zasobami ludzkimi
Wzrost umiejętności
i kwalifikacji
zawodowych
Zmniejszenie liczby
chorób zawodowych
i wypadków przy pracy
Zmniejszenie
absencji chorobowej,
liczby rent z tytułu
niezdolności do pracy.
Zwiększona wydajność
i jakość pracy.
Polepszenie stosunków
międzyludzkich w pracy
Zmniejszenie kosztów
wypłaty odszkodowań,
absencji, rent
i wczesnych emerytur
PREWENCJA I REHABILITACJA 2/2004
5
213436323.011.png 213436323.012.png 213436323.013.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin