Ziemniaki w panierce
Składniki:
Masa ziemniaczana:
1 kg ziemniaków,
4 żółtka,
30g masła,
sól,
gałka muszkatołowa.
Ciasto parzone:
150g mąki,
60g masła,
2 jajka,
pół łyżeczki soli.
Panierka:
3 jajka,
bułka tarta,
mąka,
tłuszcz do głębokiego smażenia.
Jak przyrządzić:
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przepuścić przez praskę, utrzeć puree, dodając masło, sól i gałkę muszkatołową. Szklankę wody zagotować z masłem. Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę i - mieszając cały czas - gotować na małym ogniu, aż ciasto utworzy kulę odchodzącą od ścianek. Zdjąć z ognia. Miksować, dodając po jednym jajku, a potem dodając puree. Masę ochłodzić w lodówce. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto w głębokim tłuszczu.
Asia24_h