Orzechowiec.doc

(21 KB) Pobierz
Orzechowiec

Orzechowiec

½ kg mąki (3 szklanki)

½ kostki margaryny

½ szklanki cukru pudru

2 jajka

2 łyżeczki miodu

1 łyżeczka sody

 

Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, każdą z nich wyłożyć blaszkę wysmarowaną margaryną, piec po 15 minut w 180 stopniach.

 

Polewa orzechowa

20-25 dag orzechów włoskich ( rozdrobnionych)

½ kostki margaryny

2 łyżki miodu

½ szklanki cukru.

Wszystko rozpuścić i dodać orzechy. Gotować ok. 3 minuty.

 

Krem

Można zrobić karpatkowy

albo

½ litra mleka

2 łyżki mąki

2 łyżki budyniu

1 kostka masła

2/3 szklanki cukru pudru

Mleko, mąkę, budyń zagotować i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i dodać krem. Miksować na gładką masę.

 

 

Całość układać:

I ciasto

II krem

III ciasto

IV polewa orzechowa

 

PYCHA! SMACZNEGO!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin