Orzechowiec
½ kg mąki (3 szklanki)
½ kostki margaryny
½ szklanki cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka sody
Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, każdą z nich wyłożyć blaszkę wysmarowaną margaryną, piec po 15 minut w 180 stopniach.
Polewa orzechowa
20-25 dag orzechów włoskich ( rozdrobnionych)
2 łyżki miodu
½ szklanki cukru.
Wszystko rozpuścić i dodać orzechy. Gotować ok. 3 minuty.
Krem
Można zrobić karpatkowy
albo
½ litra mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki budyniu
1 kostka masła
2/3 szklanki cukru pudru
Mleko, mąkę, budyń zagotować i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i dodać krem. Miksować na gładką masę.
Całość układać:
I ciasto
II krem
III ciasto
IV polewa orzechowa
PYCHA! SMACZNEGO!
su_tate