Wydział:
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Nr zespołu:
Imię i nazwisko:
Punkty z przygotowania i wykonania ćwiczenia:
Kierunek:
Biotechnologia
Ćw nr 26
Polaryzacja światła
Punkty ze sprawozdania i końcowego testu:
Data wykonania:
.
Punktacja Końcowa:
1. Prawo Malusa
Prawo Malusa–natężenie (i) światła przechodzącego przez dwa polaryzatory zależy od względnej orientacji ich kierunków polaryzacji.
Kąt między kierunkami polaryzacji polaryzatora i analizatora
Natężenia prądu elektrycznego w obwodzie fotodetektora
Lp.
Kąt φ [°]
i [µA]
(i-i┴ ) [µA]
i-i┴ [µA]
1.
90°
0,43
0,00
0
2.
80°
0,83
0,40
0,632456
3.
70°
2,57
2,527
1,589654
4.
60°
6,06
5,63
2,372762
5.
50°
10,97
10,54
3,246537
6.
40°
16,53
16,10
4,012481
7.
30°
22,00
21,57
4,644351
8.
20°
26,04
25,61
5,060632
9.
10°
29,00
28,57
5,345091
10.
0°
29,81
29,38
5,420332
φ=90° to kąt, gry polaryzator i analizator są w położeniu skrzyżowanym, odpowiada mu prąd i┴ .
2. Wyznaczanie właściwej zdolności skręcającej roztworu cukru
Właściwa zdolność skręcająca - aTλ – definiuje się ją jako kąt, o który zostanie skręcona płaszczyzna światła o długości, odpowiadającej λ=589,9nm przez warstwę roztworu o grubości 1dm, w temperaturze 20°C.
Wykorzystujemy tutaj falową naturę światła, co pozwala podać długość fali (λ)
Otrzymujemy wzór:
aTλ=alc
Gdzie:
· a -wynik pomiaru kąta skręcenia płaszczyzny polaryzacji
· l-grubość roztworu
· c-stężenie roztworu.
Kąt odpowiadający całkowitemu zaciemnieniu bez roztworu
tomek964