Łabędzi puch.docx

(347 KB) Pobierz

Ciasto Łabędzi puch

 

Ciasto Łabędzi puch

Składniki

 

·         Składniki na ciasto:

·         5 jajek

·         1 szklanka cukru

·         3/4 szklanki mąki pszennej

·         1/4 szklanki maki ziemniaczanej

·         Składniki na krem:

·         100 g wiórków kokosowych

·         2 kajzerki

·         3 szklanki mleka

·         1/2 szklanki cukru

·         Cukier wanilinowy

·         Dodatkowo:

·         270g dżemu z czarnej porzeczki

·         1 łyżka masła

·         1/2 szklanki cukru

·         50 g wiórków kokosowych

·         1 kostka masła

> 6 os.

> 60 min

łatwe

przystępne

Przygotowanie

  1. https://img.smaker.pl/i/_li_step.png

Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodac cukier i ubijac aż piana będzie szklista.Dodać żółtka i zmiksować. Następnie dodac przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt. Wystudzić,przekroić na dwie części.

  1. https://img.smaker.pl/i/_li_step.png

Kajzerki namoczyć w szklance mleka. Gdy dobrze namoknie rozdrobnić widelcem i dodać wiórki kokosowe. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać masę kokosowo bułkową i ugotować gęstą masę. Wystudzić.

  1. https://img.smaker.pl/i/_li_step.png

Kostkę masła utrzeć na puch. Dodać masę i zmiksować.

  1. https://img.smaker.pl/i/_li_step.png

Wiórki kokosowe przesmażyć z cukrem i łyżką masła. Przełożyć do naczynia i wystudzić.

  1. https://img.smaker.pl/i/_li_step.png

Składanie ciasta: biszkopt-dżem z czarnej porzeczki-połowa masy kokosowej- biszkopt-druga połowa masy-przesmażone wiórki kokosowe.

 

 

-*******************************************************

Łabędzi Puch

 

Łabędzi Puch

 

Składniki

·         Biszkopt (forma 20 x 30 cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej

·         Masa: 2 kajzerki, 2 ,5 szkl mleka 0,5 szkl cukru cukier waniliowy 100 g wiórków kokosowych 250 g miękkiego masła

·         Posypka: łyżka masła 100 g wiórków 3 łyżki cukru

·         Poncz: Szklanka przegotowanej wody dwie łyżki cukru sok z cytryny

·         Dodatkowo: Frużelina malinowa lub słoiczek dżemu malinowego (może być inny)

> 6 os.

60 min

łatwe

przystępne

Przygotowanie

  1. https://img.smaker.pl/i/_li_step.png

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po przestudzeniu przekroić biszkopt na dwa równe blaty
 

https://static.smaker.pl/photos/4/8/6/486525f50c4b2a86f760379dd31b8e66_363734_5adb8a7adc0a5_wm.jpg

 

·  Masa kajzerkowa ;)

Bułki zalać dwoma szklankami mleka, odstawić na kilka minut aby namiękły. Mikke bułki rozdrobnić widelcem. Pozostałe mleko zagotować z cukrami i wiórkami kokosowymi. Do gotującej się mieszanki dodać „papke kajzerkową „ energicznie mieszając gotować do zgęstnienia masy Gęstą masę pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać masę bułkowo-kokosową (powinna być w temperaturze pokojowej). Miksować do chwili otrzymania gęstego białego kremu.
 

https://static.smaker.pl/photos/b/b/e/bbe728736a029b05d0a201f4cc864acc_363734_5adb8ac025b18_wm.jpg

·  https://img.smaker.pl/i/_li_step.png

Posypka:

Masło roztopić na patelni, wsypać cukier, podgrzewać chwilkę, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Smażyć na małym ogniu do ze złocenia kokosu. Ostudzić.

Pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Biszkopt nasączyć syropem ponczem cytrynowym. Nasączony biszkopt posmarować frużeliną lub dżemem. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać powierzchnię i przykryć pozostałym blatem biszkoptu. Również nasączyć, posmarować resztą kremu i posypać prażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego!

 

https://static.smaker.pl/photos/9/8/a/98a7be9e4f6af6b590570297e0f8de74_363734_5adb8b1b8c862_wm.jpg

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin