Polędwica na dziko.rtf

(6 KB) Pobierz
Polêdwica na dziko

Polędwica na dziko

 

Składniki:

60 dag polędwicy wołowej

3 cebule

łka masła

2 łki smalcu

3 ząbki czosnku

szklanka jasnego piwa

3 łki octu winnego

2 łki oleju

3 liście laurowe

po 6 ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca

bazylia

cząber

l

 

Polędwicę umyj, osusz i natrzyj czosnkiem roztartym z solą. Włóż do dużego kamiennego garnka, po czym zalej piwem i octem winnym, posyp zmiażonymi ziarnami jałowca, ziela angielskiego i pieprzu. Oprósz bazylią i cząbrem, obłóż pokruszonymi liśćmi laurowymi oraz plastrami dwóch cebul. Na koniec polej olejem, przykryj i wstaw na 12 godzin do lodówki.

 

Po upływie podanego czasu polędwicę wyjmij z zalewy, osącz i obrumień ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, następnie przełóż do rondla i podlej wodą (szklanka). Przykryj i duś do miękkości. Pozostałą cebulę pokrój, zeszklij na maśle i dodaj do polędwicy.

 

Mięso podawaj pokrojone na plastry i obłone cebulą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin