Wykład 9-Układ pokarmowy.doc

(118 KB) Pobierz
UKŁAD POKARMOWY

UKŁAD POKARMOWY

UKŁAD POKARMOWY – SYSTEMA DIGESTORIUM

n      Układ trawienny poprzez rozkładanie przyjmowanego pokarmu na proste związki i ich resorpcje dostarcza energii do funkcjonowania pozostałych układów

n      Spełnia on następujące funkcje:

    - przyjmowanie pokarmu

    - przeprowadzenie pokarmu przez przewód pokarmowy

    - trawienie, w wyniku którego pokarm zostaje rozłożony za pomocą enzymów na prostsze związki. Skrobia rozkłada się na cukry proste przez amylazę. Pepsyna i trypsyna rozkładają białka na dwupeptydy i aminokwasy. Lipazy rozkładają tłuszcze na monoglicerydy i kwasy tłuszczowe

    - wchłanianie, które polega na transporcie substancji odżywczych, wody i elektrolitów z przewodu pokarmowego (jelita cienkiego) do krwi i chłonki

    - defekacja

n      Składa się z:

    - przewodu pokarmowego

    - gruczołów

n      Przewód pokarmowy rozpoczyna się szparą ust a kończy się odbytem i składa się z:

    - jamy ustnej

    - gardło

    - przełyk

    - żołądek

    - jelito cienkie

    - jelito grube

n      Do gruczołów należą:

    - gruczoły ślinowe

    - wątroba

    - trzustka

 

JAMA USTNA – CAVUM ORIS

n      Rozpoczyna się szparą ust, ograniczoną przez wargę górną i dolną a kończy się cieśnią gardzieli przechodząc w gardło

n      W jamie ustnej wyróżniamy:

     - przedsionek jamy ustnej i

     - jama ustna właściwa

n      Przedsionek jamy ustnej jest oddzielony od jamy ustnej właściwej przez dziąsła i zęby szczęki i żuchwy

n      Do przedsionka jamy ustnej uchodzi przewód ślinianki przyusznej

JAMA USTNA WŁAŚCIWA

n      Ograniczona jest:

   - od góry przez podniebienie, którego część przednią tworzy podniebienie twarde a tylną podniebienie miękkie

   - od przodu i boków przez dziąsła, zęby górne i dolne

  - od dołu przez dno jamy ustnej utworzone przez mięśnie nadgnykowe pokryte błoną śluzową wytwarzającą fałd podjęzykowy

   Do narządów jamy ustnej zalicza się:

    - zęby, język i ślinianki

ZĘBY - DENTES

n      Składa się z:

  - korony zęba – jest to część wystająca ponad dziąsło i pokryta szkliwem, wewnątrz znajduje się jama zęba wypełniona miazgą zęba

  - szyjka zęba – jest to część objęta przez dziąsło

  - korzeń zęba - jest to część zęba pokryta kostniwem i leżąca w zębodole, wewnątrz jest kanał korzenia zęba zakończony otworem

n      Kształt dla zęba nadaje zębina

n      Ząb osadzony jest w zębodole i połączony z nim więzozrostem  zwanym wklinowaniem

n      Wyróżniamy:

   - zęby mleczne – występują w liczbie 20 (zaczynają wyrastać ok..6 m-ca życia a wypadać ok.. 6 roku życia) i występują w jednej połowie szczęki i żuchwy:

    a) 2 zęby sieczne

    b) 1 kieł

    c) 2 zęby trzonowe

  - zęby stałe – występują w liczbie 32 (zaczynają wyrastać ok.. 6 roku życia) i występują w jednej połowie szczęki i żuchwy:

    a) 2 zęby sieczne

    b) 1 kieł

    c) 2 zęby przedtrzonowe

    d) 3 zęby trzonowe

JĘZYK - LINQUA

n      Jest mięśniowym narządem układu trawiennego

n      Wyróżnia się w nim:

    - nasadę, trzon i koniec języka

n      Między trzonem a nasadą języka znajduje się bruzda graniczna

n      Na trzonie języka wyróżniamy powierzchnię górną, czyli grzbiet języka oraz powierzchnię dolną

n      Język pokryty jest błona śluzową, która na powierzchni dolnej łączy się z błoną śluzową dna jamy ustnej – wędzidełkiem języka

n      Na nasadzie języka występują skupiska tkanki limfatycznej tworzące migdałek językowy

BRODAWKI JĘZYKA

n      Grzbiet języka pokrywa błona śluzowa zawierająca liczne brodawki języka i wyróżniamy:

   - brodawki nitkowate

   - brodawki grzybowate

   - brodawki okolone

   - brodawki liściaste

n      Brodawki okolone, liściaste i grzybowate zawierają receptory smaku – kubki smakowe

n      Wrażenia smakowe z brodawek okolonych i liściastych odprowadza odprowadza nerw IX a z brodawek grzybowatych nerw VII

MIĘŚNIE JĘZYKA

n      Mięśnie języka tworzą dwie grupy:

    - mięśnie zewnętrzne – łączą język z otoczeniem i powodują zmiany położenia całego narządu (wysuwanie, cofanie języka itp.)

    - mięśnie wewnętrzne – są to własne mięsnie języka i zmieniają kształt języka (zgrubienie, spłaszczenie języka itp.)

 

 

GRUCZOŁY JAMY USTNEJ

n      W błonie śluzowej jamy ustnej znajdują się liczne, drobne gruczoły ślinowe oraz mają ujścia przewody wyprowadzające trzech dużych gruczołów ślinowych:

    - ślinianki podżuchwowej

    - ślinianki podjęzykowej

    - ślinianki przyusznej

n      Ślinianka podżuchwowa położona jest poniżej trzonu żuchwy pod dnem jamy ustnej i jej przewód uchodzi do jamy ustnej właściwej na mięsku podjęzykowym

n      Ślinianka podjęzykowa położona jest na dnie jamy ustnej przykryta od góry błoną śluzową ujście jak śliniance podżuchwowej

n      Unewerwione przez nerw VII

ŚLINIANKA PRZYUSZNA

n      Jest położona na stronie bocznej twarzy do przodu od małżowiny usznej i brzegu przedniego mięśnia mostkowo-obojczykowo-sutkowego oraz część głęboka leży w dole zażuchwowym

n      Otoczona jest torebką łącznotkankową

n      Przewód ślinianki przyusznej przebiega na mięśniu żwaczu, przebija mięsień policzkowy i uchodzi do przedsionka jamy ustnej. Wydzielina ma charakter surowiczy

n      Przywspółczulnie unerwiona jest przez nerw IX

CZYNNOŚĆ ŚLINIANEK

n      Wytwarzają ślinę, która służy do nawilżania pokarmu, samooczyszczenia jamy ustnej i do zwilżania czerwieni warg

n      Człowiek wytwarza dziennie około 1-1,5 litra śliny, która jest płynem przejrzystym, bezbarwnym, lekko opalizującym

n      Zawiera oprócz wody około 0,5% rozpuszczonych w niej związków nieorganicznych i organicznych (głównie białka –albumina, mucyna, która ułatwia połykanie uformowanego kęsa oraz enzym amylazę rozkładający skrobię na proste węglowodany

 

GARDŁO - PHARYNX

n      Jest wspólnym narządem dla układu pokarmowego i oddechowego. Krzyżują się w nim drogi pokarmowa i oddechowa

n      Rozpoczyna się od podstawy czaszki a kończy się na wysokości C6

n      Jama gardła dzieli się na:

    - część nosową

    - część ustną

    - część krtaniową

n      Granicę części nosowej i ustnej gardła stanowi podniebienie miękkie, które napinając się całkowicie oddziela od siebie obie części chroniąc górne drogi oddechowe przed dostaniem się do nich pokarmu

BUDOWA GARDŁA

n      Część nosowa gardła łączy się ku przodowi z jamą nosową poprzez nozdrza tylne. Na jej ścianie bocznej znajduje się ujście gardłowe trąbki słuchowej a w pobliżu znajduje się skupisko tkanki limfatycznej tworząc migdałek trąbkowy. W przejściu sklepienia gardła w ścianę tylną leży migdałek gardłowy

n      Część ustna gardła ku przodowi łączy się z jamą ustną poprzez cieśń gardzieli

n      Część krtaniowa gardła ku przodowi łączy się z krtanią poprzez wejście do krtani i przechodzi w przełyk

 

 

LIMFATYCZNY PIERŚCIEŃ GARDŁOWY

n      Tworzą go migdałki – są to skupiska grudek chłonnych mających zdolność wytwarzania limfocytów. Spełniają one funkcję obronną przed zakażeniem przez jamę ustną i nos

n      Występują na pograniczu jamy nosowej, ustnej i gardła

n      W skład pierścienia wchodzą:

     - migdałek językowy – nieparzysty, leży w jamie ustnej właściwej na nasadzie języka

    - migdałki podniebienne – parzyste, leżą w cieśni gardzieli pomiędzy łukiem podniebienno-językowym i łukiem podniebienno-gardłowym

    - migdałek trąbkowy – parzysty, leży w części nosowej gardła w pobliżu ujścia gardłowego trąbki słuchowej

    - migdałek gardłowy – nieparzysty, leży w części nosowej gardła na przejściu sklepienia gardła w ścianę tylną

 

PRZEŁYK - ESOPHAGUS

n      Jest to cewa mięśniowa łącząca gardło z żołądkiem długości ok.23-25 cm.

n      Rozpoczyna się na wysokości C6, przez otwór górny klatki piersiowej dostaje się do śródpiersia tylnego, następnie przez rozwór przełykowy przepony do jamy brzusznej, gdzie łączy się z żołądkiem na wysokości Th11

n      Wyróżniamy trzy części przełyku – część szyjną, piersiową i brzuszną

n      Posiada trzy przewężenia – górne, w przejściu gardła w przełyk, środkowe – na wysokości rozdwojenia tchawicy, dolne – przy przejściu przez przeponę

 

POŁOŻENIE ŻOŁĄDKA

n      Leży w okolicy nadpępcza i podżebrowej lewej wewnątrzotrzewnowo

ŻOŁĄDEK - GASTER

n      W żołądku wyróżniamy:

      wpust – jest to otwór, przez który żołądek łączy się z przełykiem

      część wpustowa – część żołądka przylegająca do wpustu

     dno – najwyżej leżąca część żołądka

      trzon

      część odźwiernikowa – część żołądka przylegająca do odźwiernika

      odźwiernik – otwór zaopatrzony w zastawkę odźwiernika i mięsień zwieracz odźwiernika, dzięki któremu zasadowa treść dwunastnicy nie miesza się z kwaśną treścią żołądka

BUDOWA ŚCIANY ŻOŁĄDKA

n      W żołądku wyróżniamy dwie ściany – przednią

n      - tylną

n      Połączone są za pomocą dwóch krzywiznmniejszej i większej

n      Ściana żołądka zbudowana jest z trzech warstw:

    - błona surowicza – otrzewna

    - błona mięśniowa

    - błona śluzowa, która wytwarza fałdy żołądkowe, pólka żołądkowe i w ich obrębie znajdują się dołeczki żołądkowe, w dnie których leżą ujścia gruczołów żołądkowych

GRUCZOŁY ŻOŁĄDKA

n      Wyróżniamy:

    - gruczoły wpustowe – wydzielają śluz

   - gruczoły dna i trzonu zbudowane są z komórek głównych, które wydzielają pepsynogen, komórek okładzinowwych, wydzielające kwas solny oraz komórek śluzowych wydzielające śluz

   - gruczoły odźwiernikowe wytwarzają śluz i gastrynę

n      Poza tym gruczoły żołądka produkują również lipazę rozkładającą tłuszcze

CZYNNOŚĆ ŻOŁĄDKA

n      Wydzielany jest sok żołądkowy, który powstaje z komórek gruczołowych błony śluzowej żołądka. Jest bezbarwny, lekko opalizujący, wodnisty płyn o silnie kwaśnym odczynie wywołanym przez kwas solny wydzielany przez komórki okładzinowe gruczołów dna żołądka. Komórki główne dna żołądka wydzielają pepsynogen, który pod wpływem HCl przechodzi w pepsynę –enzym trawiący białka. Gruczoły wpustowe i odźwiernikowe wytwarzają śluz, który chroni błonę śluzową przed samostrawieniem

n      Odkażanie pokarmu pod wpływem kwasu solnego

n      Gromadz...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin