Rozporządzenie MZ w sprawie szkodliwych czynników biologicznych dla zdrowia w środowisku pracy oraz ochrony zdrowia pracowników zawodowo narażonych na te czynniki
Przed wyborem środka zapobiegawczego pracodawca dokonuje oceny ryzyka zawodowego, na jakie jest lub może być narażony pracownik, uwzględniając w szczególności:
1) klasyfikację i wykaz szkodliwych czynników biologicznych;
2) rodzaj, stopień oraz czas trwania narażenia na działanie szkodliwego czynnika biologicznego;
3) informację na temat:
a) potencjalnego działania alergizującego lub toksycznego szkodliwego czynnika biologicznego,
b) choroby, która może wystąpić w następstwie wykonywanej pracy,
c) stwierdzonej choroby, która ma bezpośredni związek z wykonywaną pracą;
4) wskazówki organów właściwej inspekcji sanitarnej, Państwowej Inspekcji Pracy oraz jednostek służby medycyny pracy.
Grupa zagrożenia
Wystąpienie choroby
Możliwości rozprzestrzeniania w populacji
Profilaktyka lub/i leczenie
Grupa zagrożenia 1
Mało prawdopodobne
Bez znaczenia
Nie jest wymagane
Grupa zagrożenia 2
Możliwe
Zazwyczaj możliwe
Grupa zagrożenia 3
Istotne zagrożenie pracowników ciężką chorobą
Wysoce prawdopodobne
Grupa zagrożenia 4
Przykłady:
Grupy
Wirusy
Bakterie
Grzyby
Grupa 2
Wirus choroby Heinego-Medina,
Wirus zapalenia wątroby typ A
Laseczka tężca,
Paciorkowiec ropotwórczy,
Gronkowiec złocisty
Kropidlak popielaty,
Bielnik biały
Grupa 3
Wirus zapalenia wątroby typ B,
HIV, wirus wścieklizny
Prątek gruźlicy
Chlamydia ornitozy, pałeczka czerwonki, dur brzuszny
Drożdżowiec skórny
ela__k