Dieta rozdzielna, Ursula Summ cz 2.pdf

(9710 KB) Pobierz
235735298 UNPDF
,
58
59
Śniadania i przekąski
Muesli ze świeżych ziaren z jabłkami i migdałami
Muesli z jabłkiem, melisą cytrynową i cynamonem
80 g grubego ziarna pszenicznego
l ŁS rodzynek
l kruche, słodkie jabłko
200 g twarożku (20 % tłuszczu)
100 g jogurtu (3,5% tłuszczu)
2 ŁS migdałow
2 ŁS syropu klonowego
szczypta kardamonu
(# dla dwóch osób
czas przygotowania:
ok. 10 minut
~. czas pęcznienia - 6-8 godzin
® l porcja - ok. 450 kcal
l małe, miękkie jabłko
l banan
l ŁH startej skórki cytryny
80 g pełnoziarnistych płatków
owsianych
l płaska ŁH cynamonu
125 gjogurtu (3,5% tłuszczu)
100 g maślanki
2 gałązki melisy cytrynowej
2 ŁS płynnego miodu
dla dwóch osób
czas przygotowania:
ok. 10 minut
@l l porcja - ok. 360 kalorii
I . Ziarno włożyć do małego naczynia. Dodać rodzynki i wlać 150 ml
wody. Zostawić w lodówce pod przykryciem na 6-8 godzin, aż spęcz-
rueje.
2. Jabłko umyć, wytrzeć do sucha i podzielić na ćwiartki. Usunąć ogo-
nek i gniazdo nasienne. Miąższ zetrzeć grubo na tarce.
3. Ziarno wymieszać z rodzynkami, twarożkiem, jabłkiem, jogurtem
i kardamonem i rozłożyć na dwie miseczki. Polać syropem klono-
wym i posypać migdałami.
1. Jabłko umyć pod gorącą wodą i wytrzeć do sucha. Podzielić na
ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i drobno pokroić miąższ.
2. Banan obrać, pokroić w plasterki grubości 1/2 cm i wymieszać z ka-
wałkami jabłka i skórką cytrynową.
3. Nałożyć do dwóch głębokich talerzy płatki owsiane, posypać cyna-
monem. Położyć na wierzch kawałki owoców. Wymieszać w naczyniu
jogurt z maślanką i wlać do talerzy. Poczekać, aż płatki trochę spęcz-
meją.
4. Umyć melisę, osuszyć, oberwać listki z łodyżki i pokroić je w cienkie
paski. Muesli osłodzić miodem i przybrać melisą.
Kasza owsiana ze zsiadłym mlekiem i gruszkami
()niesiarkowanych połówek
suszonych gruszek
80 g kaszy owsianej
1/2 ŁH cynamonu
200 g mleka zsiadłego
2 ŁS syropu klonowego
szczypta soli jodowanej
e dla dwóch osób
\ili czas przygotowania:
ok. 20 minut
'.I<l czas pęcznienia: ok. 6 godzin
~ l porcja - 360 kcal
I. Włożyć do małej miseczki suszone gruszki i zalać 100 ml wody. Zo-
stawić do spęcznienia na 6 godzin pod przykryciem w lodówce.
235735298.002.png
60
61
2. Kaszę wsypać do małego gamka, zalać 300 ml wody, doprawić
szczyptą soli i cynamonu. Zagotować raz, a potem zostawić na małym
ogniu na 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
3. Wyjąć gruszki z wody i pokroić w kostkę grubości 1/2 cm.
4. Kaszę nałożyć do dwóch płaskich miseczek. Położyć na wierzchu
owoce i polać mlekiem. Na koniec pokropić syropem klonowym.
Grzanka (tost) z miodem i twarożkiem
200 g twarożku śmietankowego
(40 % tłuszczu)
4 kromki pełnoziarnistego
pieczywa tostowego
2 ŁS płynnego miodu
I ŁS ziarna sezamowego
dla dwóch osób
czas przygotowania:
ok. 5 minut
li$ l porcja - ok. 360 kcal
Egzotyczna owsianka z bananem
80 g drobnych płatków
owsianych
l ŁS ziarna sezamowego
150 g mleka zsiadłego
l ŁH startej skórki cytryny
l dojrzały banan
2 ŁS płynnego miodu
szczypta soli
szczypta imbiru
<;il: dla dwóch osób
czas przygotowania:
ok. 10 minut
l porcja - ok. 310 kcal
l. Twarożek ubić na gładko trzepaczką w niewielkiej miseczce. Opiec
4 kromki pieczywa tostowego.
2. Najpierw posmarować dwie kromki połową twarożku i polać mio-
dem. Potem posypać każdą z grzanek 1/2 ŁH ziama sezamowego.
3. Grzanki przygotować bezpośrednio przed spożyciem.
A
Naleśniki z maślanki ze świeżymi figami fflA
l. Wsypać płatki owsiane do garnka, zalać 300 mI wody, przyprawić so-
lą i imbirem i raz zagotować. Zostawić na małym ogniu na 5 minut.
2. Na patelni teflonowej uprażyć bez tłuszczu ziarno sezamowe. Przeło-
żyć na talerz i ostudzić.
3. Banan obrać i pokroić w plasterki tuż przed podaniem.
4. Nałożyć spęczniałe płatki do dwóch miseczek, zmieszać mleko ze
skórką cytrynową i polać płatki. Plasterki banana ułożyć na owsiance
i posypać sezamem. Posłodzić miodem.
J 75 g pełnoziarnistej mąki
pszennej
3 żółtka
J ŁS miodu
300 g maślanki
2 ŁS masła
2 ŁS syropu klonowego
szczypta soli jodowanej
dla dwóch osób
czas przygotowania:
ok. 30 minut
l porcja - ok. 610 kcal
----f-l
l. Mąkę, sól, żółtka, miód i maślankę zmiksować w misce na gładkie
ciasto. Odstawić na kilka minut.
2. Dobrze umyć figi i, o ile to konieczne, obrać. Miąższ pokroić na ćwiartki.
3. Ciasto, w zależności od konsystencji, rozcieńczyć małą ilością ma-
ślanki lub wody.
235735298.003.png
62
, r
63
4. Połowę masła podgrzać na patelni. U smażyć z połowy ciasta złocisty na-
leśnik. Odstawić go w ciepłe miejsce i rozpuścić resztę masła na patelni.
Tak samo przygotować drugi naleśnik ipołożyć oba na dwóch talerzach.
5. Cząstki fig ułożyć na naleśnikach i polać je syropem klonowym.
Bułeczki z orzechami włoskimi i rodzynkami
Chleb chrupki z pomidorami, wędzonką
i szczypiorkiem
l ŁS niesiarkowanych rodzynek
/75 g wyborowej, pełnoziarnistej
mąki pszennej
75 g wyborowej mąki z orkiszu
75 g śmietany
lO g świeżych drożdży
/ ŁS płynnego miodu
/ ŁS miękkiego masła
/ O obranych polówek orzecha
włoskiego
I małe żółtko
szczypta soli jodowanej
na 6 bułek
czas przygotowania:
ok. 1 godziny
czas rośnięcia: ok. l godziny
{D 1 bułeczka - ok. 270 kcal
4 selery naciowe
1/2 pęczka szczypiorku
2 małe pomidory
4 kromki pełnoziarnistego
pieczywa żytniego (chrupkiego)
2 ŁS serka śmietankowego
8 plastrów wędzonki
szczypta soli ziołowej
dla dwóch osób
(0 czas przygotowania:
ok. 10 minut
1 porcja - ok. 390 kcal
I. Rodzynki włożyć do filiżanki z letnią wodą i odstawić, aż namiękną,
2. Wsypać do miski mąkę pszenną i mąkę z orkiszu, pośrodku zrobić
dołek. W innym naczyniu wymieszać śmietanę z 50 ml letniej wody.
3. Wlać mieszankę wody i śmietany do dołka w mące. Pokruszyć droż-
dże i dodać razem z miodem. Wszystko wymieszać i pod przykry-
ciem odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
4. Na koniec dodać do mąki rozdrobnione masło i stopniowo zagniatać
z drożdżami na środku naczynia. Lekko posolić. Jeszcze raz odstawić
na 20 minut w ciepłe miejsce.
5. Orzechy rozdrobnić, rodzynki odcedzić na sitku. Ciasto podzielić na pół
_ jedną połowę zagnieść z rodzynkami, drugą z orzechami. Z każdej
części uformować po trzy bułeczki ijeszcze raz odstawić na 20 minut.
6. Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Wymieszać żółtko z 1 ŁH
wody i posmarować bułeczki przed włożeniem do piekarnika. Piec
20 do 30 minut.
1. Seler umyć, oczyścić i pokroić na sześciocentymetrowe kawałki.
Szczypiorek umyć, osuszyć, potrząsając, i drobno posiekać.
2. Pomidory umyć, wyciąć szypułki i pokroić miąższ na plastry gru-
bości 1/2 cm.
3. Kromki posmarować cienko serkiem śmietankowym. Położyć na
wierzch plastry pomidora złożone na pół, posolić. Posypać szczy-
piorkiem.
4. Położyć po dwie kanapki na dwóch talerzach, ułożyć po cztery pla-
stry wędzonki. Do tego dołożyć kawałki selera i podawać natych-
miast, bo inaczej chleb przemięknie.
00
235735298.004.png
64
65
Korzenne placuszki
Bułeczki pełnoziarniste z serem, oliwkami
i pomidorami
A"
;Placuszki:
240 g wyborowej, pełnoziarnistej
mqki z orkiszu
:1 proszek do pieczenia
~ zwinnikiem
~1 ŁH soli jodowanej
~3 ŁS masła
~125 gjogurtu
~75 g maślanki
:trochę mąki na blat
16 placuszków
czas przygotowania:
ok. l 1/2 godziny
l placuszek - 100 kcal
/5 czarnych oliwek (bez pestek)
2 suszone pomidory trzymane
woleju
75 g białego sera śmietankowego
2 małe liście sałaty
2 ŁS kiełków rzodkiewki
/ pomidor
2 bułeczki pełnoziarniste
szczypta soli jodowanej
szczypta pieprzu cayenne
dla dwóch osób
czas przygotowania:
ok. 15 minut
~ 1 porcja - ok. 410 kcal
Ciasto z mąki pełnoziarnistej
łatwiej jest rozwałkować, jeśli po-
łożymy na nim folię.
Przyprawy:
,2 ŁS kminku
12 ŁS ziarna sezamowego
~2 ŁS anyżku i ziarna kopru
I. Posiekać oliwki i pomidory. Wymieszać z białym serem, przyprawić
solą i pieprzem cayenne.
2. Umyć liście sałaty i osuszyć ściereczką. Kiełki włożyć do sitka, opłu-
kać i dobrze odsączyć .
.1.Pomidory umyć, wyciąć szypułkę. Miąższ pokroić na plastry grubo-
ści 1/2 cm.
4. Bułeczki przekroić na pół. Na dolnej części położyć po listku sałaty,
na nim pomidor i kiełki. Wierzchnią część bułki posmarować serem
i złożyć z dolną częścią.
1. Zagnieść w misce mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, masłem, jo-
gurtem i maślanką. Powinno być ścisłe i gładkie. Jeśli jest zbyt twar-
de, dodać trochę wody. Ciasto podzielić na 16 równych kawałków
i uformować kulki.
2. Blat posypać mąką i jak naj cieniej rozwałkować ciasto.
3. Ułożyć placuszki obok siebie na blasze wyłożonej pergaminem i po-
sypać każdy 1/2 ŁS jednej przyprawy.
4. Przyprawy lekko wcisnąć w ciasto drewnianym patyczkiem i odsta-
wić na ok. l godziny. Podgrzać piekarnik do 175°C i piec placuszki
na złoty kolor ok. 12 minut.
5. Podawać jeszcze ciepłe do zimnego napoju (np. do maślanki).
Nadziewane pomidory ~
2pomidory
/ biała rzodkiew (rzodkiewka)
długości ok. 5 cm
/ ŁS białego serka ziołowego
/ ŁSjogurtu (3,5% tłuszczu)
dla jednej osoby
czas przygotowania:
ok. 15 minut
l porcja - ok. 280 kcal
235735298.005.png
66
67
1/2 wędzonej makreli
3 ŁS zielonego groszku
z mrożonki (rozmrożonego)
Jeśli do pomidorów zjesz pieczywo,
to potrawa będzie zaliczać się do
grupy węglowodanowej.
2. Rano umyć pomidory i pokroić w plastry. Oliwki również pokroić.
Włożyć wszystko do szczelnego naczynia.
3. Tuż przed spożyciem ułożyć na talerzu plasterki pomidorów z oliw-
kami i kawałkami sera.
l. Pomidory umyć, obciąć czubek i wydrążyć środek. U sunąć pestki,
twardy miąższ pokroić w kostkę. Rzodkiew obrać, pokroić wzdłuż na
ćwiartki, ćwiartki pokroić na małe kawałki lub zetrzeć grubo na tarce.
Serek zmieszać z jogurtem.
2. Filet z makreli obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wymieszać z po-
krojonymi pomidorami, groszkiem, rzodkwią i serkiem.
3. Nałożyć tę mieszankę do pomidorów i położyć na wierzchu "cza-
peczki" z pomidorów.
Twarożek z pieczarkami, rzodkiewkami
i rzeżuchą
300 g twarożku (20% tłuszczu)
4 ŁS jogurtu (3,5% tłuszczu)
1/4 ŁH czerwonej, mielonej
papryki
. 5 pieczarek
8 rzodkiewek
1 opakowanie rzeżuchy
200 g pomidorów koktajlowych
szczypta soli jodowanej
dla dwóch osób
czas przygotowania:
ok. 15 minut
1 porcja - ok. 310 kcal
Ser owczy w marynacie z pomidorami
Jeśli zjesz do tej potrawy pie-
czywo pełnoziarniste, to wtedy
będzie się ona zaliczać do
grupy węglowodanowej.
Jeśli podasz do niej ugotowane
jajko, to całość należy do grupy
białkowej.
60 g sera owczego (w zalewie)
1 ŁS tłoczonej na zimno oliwy
z oliwek
1/2 ŁS posiekanego tymianku
1/2 ŁS posiekanego rozmarynu
2 duże pomidory
5 zielonych oliwek bez pestek
dla jednej osoby
czas przygotowania:
ok. 10 minut
czas marynowania:
co najmniej 8 godzin
l porcja - ok. 300 kalorii
l. Twarożek i jogurt zmiksować na gładką masę. Mocno przyprawić so-
ląjodowaną i czerwoną papryką.
2. Pieczarki oczyścić i, o ile to możliwe, nie myć pod wodą. Rzodkiew-
ki umyć i oczyścić. Pieczarki i rzodkiewki pokroić w cienkie plaster-
ki i dodać do twarożku.
3. Rzeżuchę opłukać i odciąć nożyczkami lub nożem. Twarożek nałożyć
na dwa małe talerzyki i przybrać rzeżuchą. Pomidory umyć, przekroić
na pół i ułożyć obok rzeżuchy.
Jeśli chcesz zjeść do tej
neutralnej potrawy pieczywo, to
wtedy będzie ona należeć
do grupy węglowodanowej.
l. Poprzedniego wieczoru odsączyć ser, pokroić w kostkę, pokropić ole-
jem i wymieszać z tymiankiem i rozmarynem. Zostawić na noc w lo-
dówce pod przykryciem.
235735298.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin