Biotechnologia 2005.doc

(40 KB) Pobierz
Biotechnologia 2005

Biotechnologia 2005

·  Waldemar Rymowicz, Piotr Juszczyk, Anita Rywińska, Barbara Żarowska, Izabela Musiał
Produkcja kwasu cytrynowego z odpadowego glicerolu przez drożdże Yarrowia lipolytica
MONOGRAFIA „Biotechnologia przemysłowa”
Biotechnologia, 2005 3(69):

·  Anna Sikora1, Radosław Sikora2
Mikrobiologiczne ogniwa paliwowe MONOGRAFIA
„Biotechnologia przemysłowa”
Biotechnologia, 2005 3(69):

·  Paweł Mackiewicz1, Jolanta Zakrzewska-Czerwińska2, Stanisław Cebrat1
Genomika – dziedzina wiedzy XXI wieku
Biotechnologia, 2005 3(69):

·  Krystian Bączkowski, Paweł Mackiewicz, Maria Kowalczuk, Joanna Banaszak, Stanisław Cebrat
Od sekwencji do funkcji – poszukiwanie genów i ich adnotacje
Biotechnologia, 2005 3(69):

·  Joanna Tokarzewska-Zadora1, Jerzy Rogalski1, Janusz Szczodrak2
Enzymy rozkładające ksylan – charakterystyka i zastosowanie w biotechnologii
Biotechnologia 2 (68) 2005, 2005 2(68):

Biotechnologia 2004

Marianna Turkiewicz, Krzysztof Makowski
Nowe metody immobilizacji enzymówNew methods of enzyme immobilization
BIOTECHNOLOGIA, 2004 3(66):

Maria Łebkowska
Biologiczne związki powierzchniowo czynne i ich zastosowanie do oczyszczania gruntów z produktów naftowych.
BIOTECHNOLOGIA, 2004 1(64):

Biotechnologia 2003

Sylwia Wołosowska, Józef Synowiecki
Charakterystyka preparatów b-galaktozydazy z Sulfolobus shibatae
b-Galactosidase activity of proteins extracted from Sulfolobus shibatae
BIOTECHNOLOGIA, 2003 2(61):

·  Marianna Turkiewicz
Perspektywy biokatalizy
Perspectives of biocatalysis
BIOTECHNOLOGIA, 2003 2(61):

·  Grażyna Leszczyńska, Elżbieta Sochacka
Modyfikowane, katalityczne kwasy rybonukleinowe
Modified catalytic ribonucleic acids
BIOTECHNOLOGIA, 2003 2(61):

Sławomir Antoszczyk, Barbara Nawrot
Rybozymy w medycynie
BIOTECHNOLOGIA, 2003 2(61):

 

Biotechnologia 2002

H. Mordarska, M. Paściak
Promieniowce w przyrodzie i w biotechnologii.
Actinomycetes in nature and biotechnology.
BIOTECHNOLOGIA, 2002 4(59):

Nawrot R(1)., Goździcka-Józefiak A(1)(2).
Biotechnologia w walce z reaktywnymi formami tlenu.
Biotechnology to combat reactive oxygen species.
BIOTECHNOLOGIA, 2002 2(57):

Antczak T., Graczyk J.
Lipazy: źródła, struktura i właściwości katalityczne.
Lipases: resources, structure and catalytic properties.
BIOTECHNOLOGIA, 2002 2(57):

·  Pilarek M., Szewczyk K.W., Wrona M.
Kierunki i perspektywy zastosowania lipaz.
Trends and perspectives of lipases applications.
BIOTECHNOLOGIA, 2002 2(57):

Synowiecki J., Zdziebło A.
Termofile jako źródło a-glukozydaz użytecznych w produkcji syropów glukozowych.
Thermophiles as a source of a-glucosidases suitable for production of glucose syrups.
BIOTECHNOLOGIA, 2002 2(57):

 

·  Jaworska M.M(1)., Guibal E(2).
Odzysk tytanu z odpadów górniczych.
Recovery of titanium from the ore tailings.
BIOTECHNOLOGIA, 2002 2(57):

 

Biotechnologia 2001

Lewandowska A., Padzik A., Sawuła W.
Morska biotechnologia.
BIOTECHNOLOGIA, 2001 4(55): 220-227

 

Biotechnologia 2000

Łebkowska M., Tabernacka A.
Biotechnologiczne metody usuwania zanieczyszczeń z gazów odlotowych.
Biological Treatment of Contaminated Waste Gases.
BIOTECHNOLOGIA, 2000 3(50): 141-150

 

·  Antczak T., Krystynowicz A., Galas E.
Enzymatyczna hydroliza tłuszczów odpadowych.
Enzymatic hydrolysis of waste fats .
BIOTECHNOLOGIA, 2000 2(49): 120-130

Turkiewicz M., Gromek E.
Enzymy drobnoustrojów psychrofilnych i ich biotechnologiczne znaczenie.
Enzymes of psychrophilic microorganisms and their biotechnological importance.
BIOTECHNOLOGIA, 2000 1(48): 171-188

 

Biotechnologia 1999

·  Żyła K., Kujawski M.
Stosowanie preparatów enzymatycznych w wybranych gałęziach przemysłu spożywczego.
Application of enzymes in selected branches of food industry.
BIOTECHNOLOGIA, 1999 2(45): 38-49

Turkiewicz M.
Białka termicznej histerezy - struktura, funkcja, znaczenie użytkowe.
Thermal hysteresis proteins - structure, fruction, application.
BIOTECHNOLOGIA, 1999 1(44): 11-32

·  ryjak J.
Enzymatyczna hydroliza skrobi do syropów maltodekstrynowych i skrobiowych. Część II. Procesy.
Enzymatic manufacture of maltodextrins and syrup solids from starch. Part II. Processes.
BIOTECHNOLOGIA, 1999 1(44): 201-225

Synowiecki J.
Otrzymywanie, właściwości i przydatność termostabilnych enzymów drobnoustrojowych.
Preparation, properties and suitability of thermostable enzymes.
BIOTECHNOLOGIA, 1998 3(42): 98-107

Biotechnologia 1998

Galas E., Tarbasz-Szymańska Ł., Pankiewicz T.
Drobnoustrojowy polisacharyd – pululan, właściwości, biosynteza i zastosowanie.
Properties, biosynthesis, and applications of microbial polysaccharide - pullulan
BIOTECHNOLOGIA, 1998 2(41): 57-66

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin