Kurczak po hiszpańsku.doc

(29 KB) Pobierz
Kurczak po hiszpańsku

Kurczak po hiszpańsku
    Autor: Pan Samochodzik (gafcio@o2.pl)  Data: 2002-11-06 22:12:12

 

Porcje: 5-6 porcji  Koszt: ? zł  Trudność:   Czas: 90 min. Kalorie: ?

 

 

 

 

Składniki:
- 1-2 piersi kurczaka (1/2 kg),
- świeży imbir,
- 3 cebule,
- 3 papryki różno kolorowe,
- 1 papryka czuszka,
- olej lub oliwa z oliwek do smażenia,
- vegeta,
- słodka papryka,
- pieprz mielony,
- 2-3 zombki czosnku,
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka.

Jak przyrządzić?
Pierś kurczaka pokroić w kostkę tak jak na gulasz. Przyprwawić vegetą, pieprzem i papryką. Zostawić na godzinę w lodówce. Cebulę pokroić w talarki, papryki pokroić w paski, imbir zetrzeć na tarce, czosnek posiekać.

Pokrojone piersi smażymy na patelni na oleju. Po zrumienieniu wprzekładamy do garnka. Następnie smażymy cebulę z czosnkiem , następnie dodajemy paprykę i imbir. Po podsmażeniu przekładamy do garnka, w którym jest kurczak. Dodajemy koncentrat, dodajemy łyżeczkę Vegety, podlewamy wodą i dusimy około 30 minut. Na koniec przyprawiamy słodką papryką i pieprzem do smaku.

Uwagi:
Można podawać z ryżem lub z świeżą bagietką.

Czas przygotowania:
Potrawa wymaga przygotowania i pracy, ale jest tego warta.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin