Gorący talerz fasoli.doc

(26 KB) Pobierz
Gorący talerz fasoli

Gorący talerz fasoli



Składniki

Puszka czerwonej fasoli i puszka białej lub szklanka suchej (wcześniej namoczonej i ugotowanej), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 4-5 łodyg selera naciowego, strąk czerwonej papryczki chili (niekoniecznie), puszka pomidorów, łyżka koncentratu pomidorowego, 1-2 łyżeczki łagodnej mielonej papryki, 2/3 szklanki bulionu z kostki, sól, posiekana natka pietruszki

Jak ważyć?

Sposób przyrządzania

Plasterki cebuli i czosnku smażyć na oleju (na małym ogniu), aż zmiękną. Włożyć pokrojony na kawałki seler i chili, smażyć jeszcze kilka minut. Dodać pomidory, bulion oraz białą i czerwoną fasolę z zalewą, dusić 4-5 min. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posolić i piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż stanie się złotobrązowa. Posypać natką pietruszki.

1 porcja zawiera: 12,6 g białka, 6 g tłuszczu, 0 mg cholesterolu, 11,4 g błonnika, 220 kcal.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin