Sałatka Macieja.doc

(21 KB) Pobierz
Sałatka Macieja

Sałatka Macieja

Składniki: 2 duże, dojrzałe, słodkie pomidory, 2 plasterki wędzonego bekonu, 2 małe ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżki octu winnego, 1 i 1/2 łyżeczki oregano, okrojona kromka chleba (zwykłego), kilka plasterków sera brie, sól i pieprz do smaku.

Kroimy pomidory w plasterki i układamy na talerzu w kółeczko, następnie wstawiamy do lodówki i bierzemy się za sos. W małym rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno pokrojony bekon, smażymy aż do lekkiego zbrązowienia (bardzo lekkiego), wrzucamy posiekany czosnek, smażymy przez chwile, wrzucamy oregano i zestawiamy z ognia, z chleba robimy grzankę w zwykłym tosterze, a następnie kroimy w kostkę , wyjmujemy pomidory, solimy, pieprzymy, skrapiamy octem, i polewamy sosem z rondelka, posypujemy grzankami, i pociętym w cienkie plasterki serem brie. Nadesłał Maciej Domański

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin