�ledzie z jab�kami Sk�adniki: 6 p�at�w �ledziowych, 1 du�e jab�ko winne, 2 cebule, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, listki laurowe, oliwa lub olej sojowy, natka pietruszki i grzybki marynowane (niekoniecznie) Spos�b przyrz�dzania: �ledzie moczymy w wodzie w zale�no�ci od tego, jak bardzo s� s�one, do godziny. Kroimy na ok. 2-cm kawa�ki. Cebul� kroimy drobno. Umyte i obrane jab�ko �cieramy na tarce o du�ych oczkach lub r�wnie� drobno kroimy. W s�oiku (3/4 litra) uk�adamy warstwami cebul�, �ledzie, jab�ka, �ledzie, cebul� itd., a� do wyczerpania wszystkich sk�adnik�w, ostatni� warstw� powinna by� cebula. Na ka�d� warstw� wrzucamy 3 po�amane listki laurowe i po 6 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, lekko j� ugniatamy widelcem, skrapiamy oliw�, a ostatni� przykrywamy 1-cm warstw� oliwy. S�oik wstawiamy na 2-3 dni do lod�wki. �ledzie podajemy ��cznie z cebulk� i jab�kami, przybrane natk� i drobno pokrojonymi grzybkami marynowanymi
ddoroch