BANANOWIEC – bez pieczenia
1 paczka biszkoptów pół szklanki cukru 1 kostka margaryny "Kasia" 1 żółtko 3 banany 4 łyżeczki żelatyny mleko ok. szklanki 2 opakowania galaretki owocowej Biszkopty moczyć w 1 galaretce rozpuszczonej w szklance wody i układać w tortownicy. Utrzeć margarynę z żółtkiem i cukrem. Żelatynę rozpuścić w części zimnego mleka, resztę mleka zagotować i dodać to gorące mleko do rozpuszczonej żelatyny, wymieszać, ostudzić. Utartą masę połączyć ze startymi na tarce bananami, dodać ostudzoną żelatynę, wymieszać i wyłożyć masę na biszkopty. Gdy masa nieco stężeje w lodówce, polać drugą galaretką rozpuszczoną w szklance wody, podkładając owoce. Wstawić ponownie do lodówki. Dodam jeszcze ze kolor jest zaskakujący i goście zwykle maja dylemat co to jest
folletto