Lasagne z mięsem i pieczarkami.odt

(13 KB) Pobierz

 

Lasagne z mięsem i pieczarkami

 

 

Składniki:

       0.75 kg chudego mielonego mięsa wołowego

       1 szklanka posiekanej cebuli

       6 ząbków czosnku (wycisnąć)

       1 litr soku warzywnego (lub pomidorowego)

       0.40 kg pieczarek (pokrojonych na plasterki)

       0.25 kg przecieru pomidorowego

       3/4 łyżeczki cukru

       1/2 łyżeczki oregano

       1 łyżeczka bazylii

       1 łyżeczka pietruszki

       1/2 łyżeczki soli

       1/8 łyżeczki pieprzu

       1 opakowanie lazanii (nie gotować!!!)

       ok. 0.5 kg sera cottage

       2 szklanki tartego sera mozzarella (lub innego miękkiego żółtego sera)

       1.5 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego żółtego sera)

       sos do spaghetti (gotowy lub z torebki)

 

Sposób przygotowania:

Przysmażyć w dużym rondlu: 0.75 kg chudego mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego),

1 szklanka posiekanej cebuli, 6 ząbków czosnku (wycisnąć)i następnie odlać tłuszcz. Dodać: 1 litr soku warzywnego (lub pomidorowego), 0.40 kg pieczarek (pokrojonych na plasterki, 0.25 kg przecieru pomidorowego, 3/4 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka pietruszki, 1/2 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki pieprzu i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Przygotować: 1 opakowanie lazanii (nie gotować !!!), ok. 0.5 kg sera cottage (serek

wiejski granulowany), 2 szklanki tartego sera mozzarella (lub innego miękkiego żółtego sera), 1.5 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego żółtego sera). Na dużej brytfance ułożyć kolejno warstwy (biorąc po połowie składników): nieugotowany makaron, sos, ser cottage i posypać żółtymi serami. Następnie położyć drugą identyczną warstwę. Przykryć folią i piec pół godziny, następnie odkryć i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć i zostawić na ok. 20 minut (można polać sosem do spaghetti). Lasanię pokroić w kwadraty (prostokąty). Każdą porcję kłaść na talerz, polać sosem do spagetti i posypać natką pietruszki i świeżą bazylią. Dodatkowe informacje

: Smacznego! Danie dla ok. 10 - 12 osób. Można wszystkie składniki zmniejszyć odpowiednio np. o połowę, aby dostosować do ilości osób.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin