Lasagne zapiekana z sosem mięsnym.odt

(11 KB) Pobierz

Lasagne zapiekana z sosem mięsnym

 

 

składniki

       14 -16 płatów makaronu lasagne ok. 250 g

       1 łyżka oliwy z oliwek

       1 duża cebula, drobno posiekana

       1 ząbek czosnku, drobno posiekany

       250 g mielonego mięsa wołowego i wieprzowego

       3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego

       sól

       świeżo mielony czarny pieprz

       1 -2 łyżki stołowe posiekanych, świeżych ziół, takich jak rozmaryn, oregano i tymianek

       200 g śmietanki

       125 ml mleka

       40 g świeżo utartego parmezanu

       40 g masła

Sposób przygotowania

  1. Gotujemy makaron w dużej ilości lekko osolonego wrzątku przez 2 minuty, potem płuczemy go zimną wodą i odcedzamy starannie. Odstawiamy makaron. Rozgrzewamy oliwę w garnku, dodajemy cebulę i czosnek; ogrzewamy łagodnie przez 10 min, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy mielone mięso, przecier pomidorowy, sól, pieprz oraz zioła i - jeśli trzeba - nieco wody. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 30 min, mieszając od czasu do czasu.
  2. Mieszamy w misce śmietankę, mleko i parmezan, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Układamy warstwę makaronu na dnie lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przykrywamy warstwą sosu mięsnego, a na niej układamy kolejną warstwę makaronu i warstwę sosu śmietankowego. Układamy w ten sposób na przemian kolejne warstwy, do momentu zużycia całego makaronu i sosów. Na samym wierzchu powinna znaleźć się warstwa śmietanowa.
  3. Kładziemy na wierzchu odrobinę masła i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 30-45 min, aż wierzch się zarumieni i zacznie "bąblować". Podajemy od razu.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin