Bitki wołowe.rtf

(5 KB) Pobierz
Bitki wo³owe

Bitki wołowe

 

Składniki:

60 dag chudej wołowiny zrazowej

duża cebula

łka mąki

pół kromki razowego chleba ze skórką

pół szklanki białego wytrawnego wina

pół łeczki koncentratu pomidorowego

cukier

l

pieprz

 

Wołowinę umyj, oczyść z błon i osusz. Pokrój w plastry, a następnie lekko zbij tłuczkiem i oprósz solą, pieprzem i mą.

 

Zagotuj 3 szklanki wody, wrzuć poszatkowaną cebulę oraz plastry mięsa i chleb. Duś około 45 minut pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem duszenia dodaj wino i koncentrat pomidorowy. Gdy mięso będzie miękkie, dopraw sos do smaku cukrem, solą i pieprzem.

 

Podawaj z makaronem lub ziemniakami i surówką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin